La Reșița se deschide „Lumea fușăraielor”. Obiectele decorative sau de uz casnic făcute în schimbul trei vor deveni piese de muzeu 

 

Fundația Comunitară Banatul Montan și Muzeul Cineastului Amator au demarat o campanie de strângere de „fușăraie”, în vederea organizării unei expoziții cu caracter permanent, ce va fi unică în România.

 

Fie că este vorba despre leul fioros, bătrânul cu pipa sau alte obiecte decorative, scrumiere, plachete, celebrele cuțite „Maurer” ori diverse ustensile de bucătărie, aproape că nu există familie din Reșița care să nu aibă cel puțin un „fușărai” făcut în uzină. Pentru ca povestea lucrurilor realizate la Reșița, de la motoarele navale până la cele mai mici obiecte, să fie una cât mai bine spusă, fușăraiele vor avea, din această toamnă, o expoziție permanentă ce va fi realizată cu ajutorul reșițenilor.

 

„Toate aceste obiecte reflectă măiestria și creativitatea celor care lucrau în uzină.

Povestea acestor obiecte merită, acum când Reșița marchează 250 de ani de industrie, să fie prezentate într-o expoziție permanentă”, au declarat inițiatorii proiectului. Aceștia îi invită pe reșițeni să devină parte din această poveste donând sau împrumutând un fușărai care va fi expus într-o vitrină securizată, alături de numele proprietarului.

 

Donațiile pot fi făcute până pe 20 septembrie. Cei care doresc să ajute acest proiect pot afla mai multe detalii de la Andrei Bălbărău (Muzeul Cineastului Amator), telefon: 0745990422, sau de la Emanuela Budimir (Fundația Comunitară Banatul Montan), telefon: 0766190057.

 

Evenimentul marchează 250 de industrie în Reșița și este finanțat de Primăria Municipiului Reșița prin proiectul „Granturi. Reșița 250 de ani de foc nestins”.

 

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite