La un secol de la introducerea administrației române în Banat, la Reșița au defilat trupe echipate ca acum 100 de ani!

Pentru prima oară după Revoluție la Parada de 1 Decembrie, la Reșița a făcut parte din dispozitiv și un tun din Primul Război Mondial. Acesta a fost adus și manevrat de Asociația de Tradiție Militară „Eugeniu de Savoya” din Timișoara. S-a reușit aducerea și a unui contingent de soldați echipați exact ca atunci, precum și a două surori medicale.

Cu toții au făcut parte din dispozitivul de defilare de azi de la Reșița, alături de Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ioan Dragalina”, de efective ale Centrului Militar Județean, ale Inspectoratului de Jandarmi Caraș-Severin și ale Brigăzii Mobile de Jandarmi Timișoara, pompieri militari, polițiști, care au avut și un pluton format numai din doamne, pluton ce a smuls rapid admirația și aplauzele publicului. Și tot ca element de noutate, la paradă au participat și efective canine mixte, om-câine, de la jandarmii reșițeni și cei din Timișoara.

Astăzi la Reșița și în tot Banatul s-a sărbătorit un secol de la intrarea Armatei Române în Banat și instaurarea administrației românești care s-a făcut în anul 1919, la aproape 1 an de la decizia Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

Dacă prefectul Matei Lupu a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban, primarul Ioan Popa a ales să citească mesajul Mădălinei Gligor, o fată din Reșița căreia îi este foarte dor de sora sa plecată peste hotare: „Românie, dulce Românie, zilnic îmi aud prietenii cum își doresc să plece de aici și majoritatea chiar o să o facă, dar eu sunt prea încăpățânată să plec, așa că o să mă încăpățânez să rămân aici și măcar să încerc să schimb ceva, nu știu dacă voi reuși, dar măcar voi ști că am încercat”, a rostit primarul Ioan Popa în fața asistenței.

Mădălina Gligor a văzut gestul edilului și a avut și ea un mesaj pentru Ioan Popa: „Când am scris aceste rânduri nici nu eram sigură dacă să le postez sau nu, dar după ce toți prietenii m-au încurajat, am zis că nu am nimic de pierdut.

Astăzi, când am aflat că gândurile mele vor fi citite, m-am emoționat și m-am gândit că părerea mea chiar a contat.

Mulțumesc domnului primar Popa Ioan, care mi-a facut postarea virtuală să devină reală”.

Parada s-a încheiat cu defilarea elementelor de tehnică militară, care nu a avut, anul acesta, nimic deosebit și a fost extrem de sărăcăcioasă, așa că zecile de aplauze de final au fost luate pe deplin de către fanfara Centrului Militar de la Caransebeș.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite