Linia de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad, modernizată cu fonduri din PNRR. Guvernul acordă despăgubiri de peste 39.000.000 de lei

 

CFR SA a semnat contractul de fnanțare pentru modernizarea liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad. În valoare de 8,77 miliarde lei, acesta este primul și cel mai important contract pentru domeniul feroviar din cadrul Programului Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

Contractul de finanțare, semnat de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Simu Alexandru, are drept scop modenizarea liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad, pe o lungime totală de 162 de kilometri, a anunțat în această dimineață CFR SA. Acesta este primul obiectiv feroviar cu finanțare asigurată în cadrul PNRR, valoarea totală a contractului fiind de 8,77 miliarde lei.

 

Proiectul este structurat în patru loturi, Caransebeș – Lugoj, Lugoj – Timișoara Est, Timișoara Est – Ronaț Triaj Gr. D și Ronaţ Triaj Gr. D – Arad, fiecare lot având deja constructorul desemnat, în cadrul procedurilor de licitație publică pentru proiectare și execuție lucrări. Sumele asigurate prin PNRR vor fi folosite pentru lucrări complexe, cum ar fi: dublarea liniei de cale ferată pe toată lungimea traseului; refacerea infrastructurii liniilor și corectarea traseului pentru atingerea vitezei de circulație de 160 km/h; modernizarea clădirilor de călători; construirea de pasarele pietonale și adaptarea nivelului peroanelor la standardele europene; înființarea de halte de călători în zonele urbane, pentru accesul direct la rețeaua feroviară de transport; desființarea sau transformarea trecerilor la nivel în pasaje denivelate; construirea a două clădiri de mentenanță, un centru regional de management al traficului și sistem ERTMS – sistem tehnic european de management al traficului și control al vitezei trenului.

 

„Calea ferată Caransebeș – Timișoara – Arad este un obiectiv prioritar pentru CFR SA, deoarece ne dorim ca infrastructura feroviară din zona de vest a țării să se alinieze strandardelor europene de transport și să ofere călătorilor condiții moderne, și aici ne referim la o infrastructură care va permite o viteză maximă de ciruclație de 160 km/h, stații moderne, servicii publice de calitate, facilități sigure de tranzitare sau staționare ăn zonele publice, inclusiv amenajarea zonelor de acces și de deplasare pentru persoanele cu dizabilități. Prin modernizarea liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad vom asigura și o conexiune modernă între localitățile adiacente acestui tronson de cale ferată și rețeaua națională”, a declarat  directorul general al CFR SA, Ion Simu Alexandru. La rândul său, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a spus că „modernizarea acestei linii de cale ferată, care beneficiază de cea mai mare finanțare prin PNRR, este inclusă în Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare 2020 – 2030. Este un pas extrem de important pentru modernizarea infrastructurii feroviare din vestul țării, care face parte din coridorul european Orient/Est Mediteranean”.

 

În vederea realizării acestui obiectiv, în ultima ședință de Guvern a fost aprobată declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării, pe raza unor unități administrativ-teritoriale din județele Caraș-Severin, Timiș și Arad. În Caraș-Severin este vorba despre terenuri și construcții situate pe raza municipiului Caransebeș și a comunelor Păltiniș, Constantin Daicoviciu și Sacu. Sumele individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată – 3.784 de imobile, în suprafață totală de 3.457.823 mp teren și 3.142 mp construcții – sunt în cuantum de 39.063.000 lei și vor fi alocate din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite