Luptătorul anticomunist Petru Gherga din Rusca Teregova, cetățean de onoare post mortem al județului Caraș-Severin

 

La cinci ani de la trecerea sa în neființă, Petru Gherga, unul dintre eroii rezistenței din Munții Banatului și supraviețuitor al temnițelor comuniste, a fost distins, post mortem, cu titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin.

 

Festivitatea de decernare post mortem a titlului de „Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” luptătorului anticomunist Petru Gherga a avut loc astăzi, 23 noiembrie, în sala de ședințe a Palatului Administrativ din Reșița, în prezența familiei acestuia. Placheta a fost înmânată de către vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ovidiu Rădoi, fiicei cele mici a partizanului din Rusca Teregova, Vîrsavia Gherga.

 

„Petru Gherga și-a mistuit tinerețea în cele mai grele închisori din lagărul comunist, a parcurs pas cu pas etapele calvarului comunist pentru apărarea unui crez sublim, întemeiat pe iubirea de Dumnezeu și de patrie. A fost în temnițele prin care au trecut toți marii luptători anticomuniști din România, a fost coleg de celulă cu fruntașul țărănist Ion Diaconescu. În închisoare s-a rugat la Dumnezeu să îl ajute să se întoarcă acasă la soție și la fiicele sale și a jurat că dacă se va întâmpla aceasta, va construi o biserică. A scăpat din temnițele comuniste și a fost ctitorul bisericii din Rusca Teregova, iar mult mai târziu a contribuit la renovarea bisericii”, a spus președintele Asociației Foştilor Deţinuţi Politici şi a Victimelor Dictaturii Comuniste din Caraş-Severin, Cornelia Fetea, în Laudatio rostită cu prilejul decernării titlului de cetățean de onoare post mortem luptătorului anticomunist Petru Gherga.

 

 

Intrat la vârsta de 21 de ani în gruparea colonelului Uță, cea mai importantă organizație armată de rezistență anticomunistă din Banat, Petru Gherga a fost arestat de Securitate în 1950 și, sub acuzația de legionarism, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. A executat 13 ani și nouă luni de detenţie, trecând prin 11 temniţe comuniste. După eliberarea din 1964 a revenit în satul natal, Rusca Teregova, unde a ctitorit o nouă biserică. Între 1996 şi 2000 a fost consilier județean din partea PNȚCD, iar în iunie 2018 a fost decorat de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. Petru Gherga a încetat din viață pe 23 septembrie 2018, fiind înmormântat cu onoruri militare în satul său natal, Rusca Teregova.

 

Sursă foto principal: arhivă romania-actualitati.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available