Mamografii gratuite. Consiliul Județean Caraș-Severin se implică în lupta împotriva cancerului

Cel puțin 2.500 de femei din Caraș-Severin vor beneficia de screening mamar gratuit în vederea depistării precoce a cancerului la sân. Acest lucru va fi posibil în baza unui protocol pe care Consiliul Județean îl va încheia cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

„Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” este titlul proiectului căruia i se alătură Consiliul Județean Caraș-Severin, la solicitarea Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, cu scopul de a facilita accesul cât mai multor femei la procedura de testare mamografică.

Concret, prin intermediul unei unități mobile dotate cu mamograf mobil ce va fi achiziționate în cadrul proiectului, în Caraș-Severin va fi organizat un program gratuit de screening pentru cancerul de sân în vederea depistării leziunilor mamare incipiente. Potrivit Protocolului de colaborare între Consiliul Județean Caraș-Severin și Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, ce va fi supus aprobării în ședința de plen de mâine, în județul nostru vor beneficia de mamografii de screening cel puțin 2.500 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani. Cel puțin 50% dintre acestea trebuie să provină din rândul categoriilor vulnerabile. Pacientele depistate cu cancer mamar sau cu suspiciune de cancer mamar vor fi tratate de către specialiștii celor două unități medicale partenere în acest proiect: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca.

„Derularea screeningului prin testare mamografică cu dublă citire și arbitraj, pe baza metodologiei specifice în vederea depistării leziunilor mamare incipiente, va fi urmată de realizarea evaluărilor ecografice a leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente și excizia leziunilor sânului, tratament precoce, la pacienții confirmați cu diagnostice de leziuni mamare incipiente”, transmit reprezentanții Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” se desfășoară în Regiunile Vest și Nord-Vest, grupul țintă fiind de 40.000 de femei. Pe lângă achiziționarea unității mobile pentru mamografii de screening, în cadrul proiectului va mai fi achiziționat și un mamograf fix și vor fi înființate două centre regionale certificate, câte unul în fiecare regiune, de evaluare și prevenție a cancerului mamar. Proiectul are o valoare totală de peste 38 de milioane de lei și va fi implementat până în octombrie 2023, finanțarea fiind asigurată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

Sursă foto: imamed.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite