Fundația pentru SMURD și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic vor organiza duminică, 1 iunie, prima ediție a Maratonului Resuscitării, un eveniment public dedicat educării populației în acordarea primului ajutor de bază în situații de urgență.
Peste 40 de medici, paramedici, asistenți, studenți la medicină și voluntari SMURD vor participa, duminică, 1 iunie, timp de zece ore, în intervalul orar 10.00 – 20.00, în Centrul Civic, la prima ediție de la Reșița a Maratonului Resuscitării, o inițiativă lansată la nivelul SMURD Cluj și extinsă național de Fundația pentru SMURD prin care se urmărește educarea populației cu privire la importanța vitală a acordării primului ajutor în caz de stop cardio-respirator.
Maratonul Resuscitării se va desfășura sub forma unui curs extins de prim ajutor, cu acces gratuit și fără necesitatea unei înscrieri prealabile. Cursurile vor începe succesiv și se vor repeta pe tot parcursul zilei, oferind publicului oportunitatea de a participa oricând în intervalul menționat. Maratonul va cuprinde zece stații practice cu câte doi instructori fiecare, ce vor oferi instruiri succesive a câte 30 de minute. Participanții vor învăța și exersa tehnici esențiale de resuscitare cardio-respiratorie, inclusiv pentru copii. Instruirea se va realiza cu ajutorul unor manechine specializate și prin simularea unor situații reale, menite să ajute participanții să dobândească deprinderi utile și salvatoare.
„Scopul principal al evenimentului este creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța acordării primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Statisticile arată că patru din cinci stopuri cardio-respiratorii se produc la domiciliu, iar șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10% în fiecare minut în care nu se aplică manevre de resuscitare, înainte de sosirea echipajelor medicale specializate. Având în vedere datele menționate mai sus, este de la sine înțeles că dacă ne confruntăm vreodată cu o situație în care suntem martor al unei persoane care a suferit un stop cardiorespirator, șansele de supraviețuire ale victimei depind în cea mai mare măsură de reacția noastră. Recunoașterea rapidă a stopului cardiorespirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență sunt vitale pentru supraviețuire și recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus”, au transmis organizatorii.
Sursă foto: arhivă Maratonul Resuscitării