Marius Cocioran, pe podiumul sportivilor olimpici ai Reșiței, alături de Francisc Vaștag și Luminița Dobrescu

 

Atletul reșițean Marius Cocioran a terminat pe un meritoriu loc 24 cea mai lungă și solicitantă probă atletică de la Jocurile Olimpice desfășurate în aceste zile în Japonia. Francisc Vaștag, Luminița Dobrescu și, de-acum, Marius Cocioran sunt singurii sportivi reșițeni care s-au calificat și au participat la trei olimpiade.

 

Cursa de 50 km marș de la Sapporo, cea mai dificilă probă atletică din cadrul Jocurilor Olimpice din Japonia, a fost exact așa cum o anticipau specialiștii: plină de surprize, din cauza condițiilor atmosferice vitrege, a căldurii și umidității ridicate, în care erau nevoiți să concureze cei 59 de finaliști. Doar 47 dintre aceștia au reușit să treacă linia de sosire, pe lista abandonurilor aflându-se până și deținătorul recordului mondial al probei și candidat îndreptățit la podiumul olimpic, francezul Yohan Diniz.

 

Pregătit de antrenorul Octavian Măzăran, Marius Cocioran se prezenta la startul cursei olimpice după ce stabilise anul acesta un nou record naţional la 50 km marş (3 ore 55 minute 29 secunde), la Europenele de marş pe echipe de la Podebrady (Cehia). Cei doi reșițeni își propuseseră ca obiectiv pentru Sapporo un nou record național, însă cursa din Țara Soarelui Răsare s-a dovedit a fi total atipică. A fost începută în forță de majoritatea atleților, iar prețul plătit de cei mai mulți dintre aceștia a fost scump: fie abandonul, fie clasarea pe ultimele locuri. După primii 5 kilometri, Marius Cocioran se afla doar pe locul 50. La 10 km, urcase până pe poziția 44, pentru ca apoi să tot avanseze în clasamentul intermediar, de la un punct de control la altul. La 30 km, ajunsese pe locul 36, iar la 40 km, pe 31. În final, după 4 ore 1 minut și 43 de secunde, sportivul de la CSU Reșița a reușit să termine cursa în prima jumătate a ierarhiei olimpice, pe locul 24. Este cea mai bună clasare a sa la Jocurile Olimpice, după abandonul de la Rio de Janeiro (2016) și locul 36 de la Londra (2012).

 

 

„Felicitări, pentru locul obținut, pentru efortul depus! Pentru mine ești un erou!”, i-a transmis antrenorul Octavian Măzăran, aflat alături de elevul său în Japonia. Iar vicepreședintele Federației Române de Atletism, caransebeșeanul Cristian Dragomir, i-a felicitat pe ambii performeri ai Reșiței și ai județului Caraș-Severin: „Felicitări, Marius, felicitări, Tavi! Voi doi ați așezat sportul din Banatul de munte pe Everestul sportului mondial. Sunteți eroii noștri, vă iubim și vă respectăm!”. Îl felicităm și noi pe sportivul care luna trecută a împlinit 38 de ani. Și îi dorim să se califice și la a patra sa olimpiadă, care va avea loc la Paris, peste trei ani. Acolo unde îl așteptăm să concureze alături de colegul său Narcis Mihăilă.

 

Titlul olimpic i-a revenit surprinzător polonezului Dawid Tomala (31 de ani), cu timpul de 3 ore 50 minute 8 secunde, cel care se clasase pe locul 19 în cursa olimpică de 20 km marş de la Londra. Tomala a obținut medalia de aur la a doua cursă de 50 km marș pe care a încheiat-o în carieră!

 

Sursă foto: FB Octavian Mihai Sergiu Măzăran

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite