Măști de protecție distribuite gratuit de autorități

Aproximativ 2,3 milioane de români, din categoria persoanelor defavorizate, vor primi câte 50 de măști de protecție din partea autorităților, în perioada stării de alertă.

Guvernul a aprobat în ședința de ieri, 21 mai, Ordonanța de Urgență privind acordarea de către Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică județene, autorităţilor publice locale a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ teritoriale.

Conform actului normativ, „bugetul Ministerului Sănătății pentru anul 2020 va fi suplimentat cu suma de 230 milioane lei pentru achiziția de măști de protecție care vor fi puse la dispoziția autorităților publice locale pentru toate persoanele și familiile defavorizate de pe raza unităților administrativ teritoritale”, se spune într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cine sunt beneficiarii

Fiecare persoană eligibilă va primi un număr de 50 măști de protecție pentru următoarele 2 luni. Vor beneficia de acest sprijin aproximativ 2.300.000 de persoane, după cum urmează:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificările și completările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Când se distribuie măștile

Achiziția măștilor de protecție va fi realizată de către Ministerul Sănătății prin procedura de negociere fără publicare prealabilă, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare și în baza necesarului realizat de către autoritățile publice locale. Potrivit discuției publice din ședința de Guvern dintre premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, măștile de protecție vor fi achiziționate cu „până în 2 lei” bucata.

Măștile de protecție vor fi distribuite beneficiarilor de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari și ai mediatorilor sanitari, în termen de maxim 3 zile de la primirea acestora din partea direcțiilor de sănătate publică județene. „În trei zile de la aprobarea acestei OUG, autoritățile locale trebuie să trimită către DSP-uri lista cu aceste persoane, iar odată achiziționate, în trei zile DSP-urile vor trebui să vireze către autoritățile locale aceste măști”, a declarat ministrul Tătaru.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

ADVERTISEMENT

Cele mai citite