În aceste vremuri de criză, marile fabrici de textile au simțit oportunitatea momentului și au schimbat liniile de producție, de la producția tradițională de textile la producția de materiale sanitare de protecție pentru cadrele medicale. O astfel de firmă din Maramureș a găsit în Caraș-Severin o piață de desfacere perfectă.
Membră a grupului Taparo, compania Techtext din orașul Târgu Lăpuș, județul Maramureș, a pus în funcţiune mai multe linii tehnologice automatizate pentru producţia de măşti chirurgicale, activitatea desfăşurându-se în patru schimburi pentru o producţie de 300.000 de bucăţi pe zi, transmite compania.
Fabrica a fost utilată şi cu o linie de producţie de măşti FFP2, care au o clasă superioară de protecţie. De asemenea, printr-o altă companie din cadrul grupului sunt produse zilnic câte 4.000 de combinezoane, halate, bonete, botoşi, dar şi lenjerie de pat, capacitatea fiecărei linii de produs urmând să crească cu 25%.
https://www.facebook.com/TaparoGroup/videos/602231837099497
„În acest moment, compania Techtex este singurul producător de materiale ţesut (TNT) de la noi din ţară şi poate asigura cantitatea necesară pentru producţia a două dintre cele trei straturi ale măştilor chirurgicale, dar şi pentru combinezoane, halate, bonete şi lenjerii de pat de unică folosinţă precum şi livrarea acestora către românii aflaţi în prima linie în lupta împotriva COVID-19″, se arată în comunicat al companiei care transmite că are comenzi și de la spitalele din Caraș-Severin.
Peste un milion de măşti chirurgicale, dar şi combinezoane, halate şi bonete au ajuns în spitale din capitală și din 19 judeţe. De asemenea, se fac livrări de echipamente de protecţie către Poliţia Română, Jandarmeria Română, TAROM, dar şi către farmacii, bănci şi unităţi militare.
Cu avizul Ministerului Sănătății
Potrivit reprezentanţilor companiei, toate echipamentele de protecţie sunt înregistrate şi avizate de Ministerul Sănătăţii.
„Măştile chirurgicale produse asigură o eficienţă de filtrare bacteriană de 98%. Acestea sunt avizate de Ministerul Sănătăţii, prin Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, dar şi de Ministerul Apărării Naţionale. Şi echipamentele de protecţie realizate din material impermeabil, respectiv combinezonul, halatul, capelina, protecţia pentru încălţăminte (botoşii), toate de unică folosinţă, au fost trimise spre testare şi autorizare către Ministerul Apărării Naţionale, prin Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare. În urma procedurilor şi în baza analizelor efectuate, s-a stabilit că produsele noastre sunt realizate conform standardelor şi specificaţiilor aplicabile, cu respectarea regulamentelor europene”, a declarat preşedintele firmei Taparo, Ioan Filip.
Măştile chirurgicale produse în luna aprilie au fost distribuite în special către spitale, foarte multe comenzi fiind făcute prin intermediul asociaţiilor şi fundaţiilor umanitare. Conform aceleiaşi surse, se livrează continuu către spitale din judeţele Maramureş, Bihor, Mureş, Sălaj, Cluj, Alba, Botoşani, Suceava, Caraş-Severin, Dolj, Ialomiţa, Teleorman, Prahova, Constanţa şi din Bucureşti.
Administraţia companiei a mai menţionat că în fiecare zi sunt realizate circa 30.000 de halate, 10.000 de combinezoane, câte 10.000 de capeline şi botoşi, dar şi 2.000 de lenjerii de pat.
Aceste echipamente de protecţie sunt distribuite primordial către spitalele din țară.