Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne principala condiție pentru ca unele restricții aflate acum în vigoare să fie eliminate de la 1 iunie, a avertizat, astăzi, din nou, premierul Florin Cîțu. Acesta a oferit detalii despre modul în care vor fi aplicate măsurile de relaxare și despre facilitățile pe care le vor avea persoanele imunizate.
Dacă la 1 iunie va fi atins pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, vor fi introduse o serie de măsuri de relaxare în ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție, accesul în restaurante și hoteluri sau organizarea de evenimente. „În primul rând, sunt câteva lucruri pe care cu toții le așteptăm pentru sezonul estival. Este clar că putem vorbi de fără mască pe plajă, de exemplu, fără mască dacă mergem la munte, în drumeție. Dar putem să vorbim şi de lucruri sau de facilități pentru persoanele vaccinate. Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante care pot să ajungă la capacitatea de 100%, la interior, cu persoane vaccinate. Sau hoteluri pe litoral capacitate 100% cu persoane vaccinate. Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate.”, a declarat premierul Florin Cîțu.
Șeful Executivului a precizat că toate aceste propuneri vor fi discutate în Comitetul interministerial și apoi va fi elaborat un pachet de măsuri: „Încă nu avem o formulă, dar sunt scenarii pe care le vom pune pe masă Comitetului interministerial și apoi le vom dezbate cu operatorii economici, cu Ministerul Economiei, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne. Eu m-am uitat ce a făcut și Israelul, de exemplu. Când au avut o rată de vaccinare de peste 30%, au existat facilități pentru persoanele vaccinate și au existat penalități pentru cei care nu respectă regulile. Vedem că Germania se mișcă în aceeași direcție în acest moment. Așa cum v-am obișnuit, România va alege o cale bună pentru toți cetățenii. Ați văzut că nu am avut economia închisă, lucrurile au mers bine în continuare, deci, vom găsi o cale bună pentru noi”.
În ceea ce privește renunțarea la masca de protecție pe stradă, în interiorul localităților, deocamdată, această măsură de relaxare nu este luată în calcul de către autorități. „Aș aștepta 1 august pentru acest lucru. Ați văzut că și în Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la 60% aproape. Deci, este clar că acolo este un nivel unde am putea să discutăm despre așa ceva”, a precizat Florin Cîțu.
Declarațiile de astăzi ale premierului au venit pe fondul scăderii numărului cazurilor de COVID-19 la nivelul întregii țării. „Avem rezultate din ce în ce mai bune în ceea ce privește rata de pozitivare. Numerele scad în fiecare zi, Bucureștiul este sub 3 la mie, de fapt, nu mai este niciun județ în România care să aibă o rată de pozitivare sau de infectare peste 3 la mie, ceea ce înseamnă că ceea ce am făcut până acum am făcut bine. Dar mai înseamnă un lucru, pentru că m-am uitat pe date în ultimele zile și se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv și numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate”, a subliniat șeful Guvernului.
Scădere semnificativă a incidenței cazurilor de COVID-19 în Caraș-Severin
În Caraș-Severin, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns, astăzi, la 1,67 la o mie de locuitori, față de 2,06 la mie în urmă cu o săptămână. Direcția de Sănătate Publică (DSP) a raportat, astăzi, 30 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și șapte decese ale unor persoane confirmate pozitiv. „Șase dintre persoanele decedate erau internate la Spitalul Județean de Urgență Reșița: un bărbat de 76 de ani din Reșița, fără comorbidități; o femeie de 67 de ani din Fizeș, cu boli cardiovasculare și diabet zaharat; o femeie de 70 de ani din Ramna, cu boli cardiovasculare și obezitate; bărbat de 51 de ani din Reșița, cu bronhopatie cronică obstructivă, epilepsie, boli renale și obezitate; femeie de 85 de ani din Reșița cu demență mixtă și un bărbat de 69 de ani din Reșița cu boli renale. De asemenea, s-a înregistrat un deces și la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. Este vorba despre un bărbat de 79 de ani din Oțelu Roșu, fără comorbidități”, precizează reprezentanții DSP Caraș-Severin.
În momentul de față, în spitalele din județ sunt internați 142 de pacienți cu COVID-19, dintre care 17 sunt la Terapie Intensivă. Cei mai mulți pacienți sunt la spitalul din Reșița, 82, dintre care zece sunt la ATI, la spitalul din Caransebeș sunt 30 de pacienți (șapte la ATI), iar la spitalul din Oravița, 25 de pacienți. Alte 490 de persoane confirmate pozitiv cu infecție cu coronavirus sunt în izolare instituționalizată sau la domiciliu.
De la începutul pandemiei, în Caraș-Severin au fost testate pentru depistarea infecției cu coronavirus 17.861 de persoane. 10.995 au fost confirmate pozitiv, iar dintre acestea, 611 au decedat.
Sursă foto: AFP