Vaccinare fără programare, trei zile pe săptămână. În Caraș-Severin, 21,25% din populația eligibilă a fost vaccinată cu cel puțin o doză

 

De la acest sfârșit de săptămână, imunizarea împotriva COVID-19 se va putea face și fără programare în toate centrele, în zilele de sîmbătă, duminică și luni, însă, în continuare, prioritate vor avea persoanele programate. În centrele de vaccinare din Caraș-Severin sunt disponibile peste 5.000 de locuri.

 

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că, începând din acest weekend, persoanele eligibile pentru imunizarea împotriva COVID-19 se vor putea prezenta fără programare în orice centru de vaccinare, în zilele de sâmbătă, duminică și luni. Imunizarea celor care aleg această variantă se va face în limita dozelor disponibile, prioritate având persoanele programate prin platformă care au un loc deja ocupat și care trebuie să aibă vaccinul asigurat.

 

„Începând de vineri, din 7 mai, ne propunem să avem următoarea modalitate de prezentare la centrele de vaccinare. Pentru că vinerea se face aprovizionarea centrelor de vaccinare, pe perioada zilelor de sâmbătă, duminică și luni, foarte probabil că vom stabili următoarea modalitate: persoanele de peste 60 de ani se vor prezenta direct la centre fără programare, pe tot parcursul intervalului de lucru. De asemenea, restul persoanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta după ora 14.00, până la finalul programului, la ora 20.00. Prioritate vor avea persoanele programate prin platformă, iar suplimentar, în funcție de capacitatea de vaccinare a fiecărui centru, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct. Adică, un centru, dacă are capacitate de vaccinare de 100 de persoane și are 50 de persoane programate, va elibera bonuri pentru 50 de persoane suplimentare care se vor prezenta. Cei care se prezintă suplimentar, eventual, pot să fie trecuți pe o listă separată și să se prezinte a doua zi sau a treia zi, eșalonat, în funcție de numărul celor care se adresează centrelor. (…) Este foarte importantă comunicarea și informarea corectă a oamenilor, pentru că atâta timp cât ai o programare în platformă, este important să garantăm celui programat accesul la vaccinare și disponibilitatea dozelor respective. Când ne prezentăm direct, este posibil să nu avem întotdeauna garanția că vom fi vaccinați, însă printr-o coordonare bună la nivelul centrelor, sunt convins că vom reuși să asigurăm această fluiditate a activității, încât să menținem un echilibru bun, favorabil, între numărul de persoane care se prezintă, disponibilitatea dozelor și riscul de irosire a acestora”, a explicat colonelul Valeriu Gheorghiță.

 

Situația vaccinării în Caraș-Severin

 

În centrele de vaccinare din Caraș-Severin sunt disponibile, în prezent, 5.276 de locuri, majoritatea, 3.502, pentru imunizarea cu ser Pfizer. 1.006 locuri sunt în centrele care utilizează ser AstraZeneca, iar 768, în centrele Moderna. La un singur centru, cel de la Liceul de Arte „Sabin Păuța” din Reșița, există listă de așteptare, pe care se regăsesc 124 de persoane.

 

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore în Caraş-Severin au fost vaccinate 614 persoane: cele mai multe la Centrul de vaccinare din Bocșa (108) și la cel de la Liceul de Arte „Sabin Păuța” din Reșița (96). La polul opus se situează centrele de vaccinare din Anina, Oțelu Roșu și Moldova Nouă (centrul din Ambulatoriul integrat al Spitalului Orășenesc), unde nu a fost administrată nicio doză de vaccin.

 

În total, până astăzi, în Caraș-Severin au fost vaccinate cu cel puțin o doză 40.371 de persoane, ceea ce reprezintă 21,25% din totalul de 190.000 de persoane eligibile. 27.285 de persoane au schema completă (doza 1 + doza 2) de vaccinare. La nivel național, au fost vaccinate, în total, cu cel puțin o doză, 3.378.699 de persoane – 20,33% din populația eligibilă. 2.029.610 de persoane au fost imunizate cu ambele doze.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available