Medicul Jaro Marșalic: Dacă acum, urmare a deciziei Curții Constituționale, numărul cazurilor COVID-19 va crește, domnii de la CCR ar trebui să răspundă personal pentru deciziile luate!

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Reșița, chirurgul Jaro Marșalic, a criticat astăzi, 4 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, decizia Curții Constituționale referitoare la neconstituționalitatea actelor normative privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei COVID-19.

Potrivit judecătorilor Curții Constituţionale, instituirea carantinei prin ordin al ministrului Sănătății reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale, iar actele normative privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale pentru că ar fi lipsite de claritate şi previzibilitate, ar avea caracter incert şi dificil de anticipat şi nu ar oferi garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Cu alte cuvinte, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, pe 1 iulie, a motivării deciziei Curții Constituționale privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus, cetățenii nu mai pot fi ținuți împotriva voinței lor în carantină sau izolare, iar pacienții diagnosticați cu COVID-19 pot fi externați la cerere din spital.

Jaro Marșalic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Reșița, unitate în care în ultimele patru zile au fost internate 6 persoane cu COVID-19, este de părere că judecătorii CCR ar trebui trași la răspundere dacă această decizie va cauza o creștere a numărului de cazuri COVID-19: „Noi avem niște norme și niște proceduri pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19 care prespun anumite izolări și alte măsuri, dar Curtea Constituțională spune, din nou, cu nonșalanță, că drepturile omului înseamnă că nu trebuie să te păzești, că nu ai voie să porți mască, totul este la liberul arbitru. Din păcate, nu există această posibilitate, dar dacă acum, urmare a deciziei Curții Constituționale, va crește numărul de cazuri de infecții cu coronavirus, și aceasta va fi o mare problemă, ar trebui ca domnii de la Curtea Constituțională să răspundă personal pentru deciziile luate. Mie așa mi s-ar părea normal”.

Directorul medical Marșalic este de părere că decizia Curții Constituționale, pe lângă faptul că zădărnicește măsurile luate pentru prevenirea răspândirii COVID-19, creează și confuzie în rândul medicilor: „Bine, nimeni nu ar mai trebui să stea în spital, dar, pe de altă parte, sunt discuții că dacă medicul dă voie la cerere pacientului, cum spune Curtea Constituțională, să plece acasă, el trebuie să își asume responsabilitatea. Cum să îmi asum eu responsabilitatea când Curtea Constituțională spune că acel pacient are drepturi. Nu mai înteleg nimic, aceasta este, până la urmă, concluzia”.

Și premierul Ludovic Orban a avut, astăzi, la Digi24, o intervenție dură cu privire la deciziile Curții Constituționale și a recomandat românilor să acționeze responsabil și să nu țină cont de acestea: „CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și cea de alertă, a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare. Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, deoarece sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare. E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum, și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, pentru că aici depinde și de Parlament”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că în ședința de Guvern de la începutul săptămânii viitoare va fi adoptată o nouă hotărâre care va reglementa atât carantinarea și izolarea, cât și internarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite