Milionar reșițean, arestat 30 de zile. Avere făcută pe impostură?

 

Călin Donca Oncioiu, reșițeanul care și-a făcut școala în Timișoara și averea în Brașov, a ajuns în arest pentru cel puțin 30 de zile. Este acuzat, printre altele, de constituire a unui grup infracţional organizat și înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

 

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat, ieri, că procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov au dispus reţinerea a patru inculpaţi, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, operaţiuni de manipulare a pieţei de capital. Ulterior, potrivit news.ro, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov a dispus arestarea preventivă a trei dintre inculpaţi, printre care și Călin Donca Oncioiu, pentru o perioadă de 30 de zile.

 

„În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, inculpaţii au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei”, a arătat DIICOT.

 

Tot prin utilizarea unor documente false, conform sursei citate, liderul grupării, Călin Donca Oncioiu, şi-a însuşit din patrimoniul unei societăţi comerciale suma de 8.337.746 de lei, pe care a folosit-o în interesul său şi al celorlalţi membri ai grupării infracţionale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăţi înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai, firmă ce aparţine membrilor grupului său, iar cu restul banilor a achiziţionat bunuri de lux, în valoare de 340.000 de dolari.

 

„Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 USD”, susţin anchetatorii. Care, după mai multe percheziții domiciliare efectuate, au ridicat mai multe mijloace de probă și au indisponibilizat trei autoturisme de lux. Conform presei din Brașov, autorităţile au pus sechestru pe trei dintre mașinile lui Donca Oncioiu: două BMW-uri (X 7 și I 7) și un Lamborghini Aventador.

 

Cum s-a lansat în afaceri Călin Donca Oncioiu

 

Intrat anul trecut în Top Forbes România, Călin Donca Oncioiu scotea la 25 de ani, în 2009, o carte – „Curajul de a deveni bogat” – în care dădea lecții despre reușita în viață. Ajunsese în momentul în care aduna în „săli motivaționale” sute sau chiar mii de persoane, din ale căror cotizații pe prostie adunase, după spusele sale, 80.000 de euro.

 

Dar iată cum se prezenta el la vremea aceea în cartea scrisă după ce îi căzuse pe cap o pleașcă de zeci de mii de euro, bani făcuți peste noapte după patru ani cu reușite zero ca broker în asigurări:

 

„Născut ca oricare altul, am ajuns pe această lume gol și cu strigăte de bucurie. De atunci, din spitalul de maternitate din Reșița și până acuma, prea multe s-au întâmplat și totuși, prea puține. La vârsta de doi ani am luat decizia (a luat decizia la doi ani!, n.r.) de a mă muta împreună cu părinții la Timișoara, poate din cauză că erau multe parcuri sau poate numărul posibilităților era mai mare, dar cert este că de atunci și până acum, am crescut odată cu acest oraș. Întotdeauna mi-au plăcut schimbările, în clasa I am început studiul primar la Liceul Pedagogic, iar în următorul an m-am transferat la liceul Jean Louis Calderon”, povestește Călin Donca Oncioiu, care recunoaște că în liceu nu a fost „decât un elev mediocru” care făcea „tot ce era posibil pentru a promova în următorul an”.

 

„Pe parcursul liceului am căutat întotdeauna scurtătura către tot ce îmi doream și astfel mi-am început eu cariera în domeniul financiar”, spunea milionarul de azi. Fără studii de specialitate, acesta amintește că a început să lucreze ca broker în asigurări, iar după o experiență de patru ani și jumătate, „am câștigat într-o lună de zece ori cât am câștigat în toți cei peste 4 ani”. Așa-zisa experiență nu l-a ajutat însă să facă bani și în continuare ca broker, așa că s-a pus să dea lecții despre cum poți deveni bogat. Iar din „lecțiile” astea, a strâns de la mii de naivi aproape 100.000 de euro.

 

Banii făcuți ușor i s-au dus repede, așa că firma sa de consultanță a falimentat după un an de activitate. Nu înainte însă ca Donca Oncioiu să-și înființeze o altă societate comercială, pentru care a obținut finanțare de la credulii săi care voiau să se îmbogățească peste noapte. Le-a vândut acestora 49% din acțiunile noii firme, le-a cheltuit banii, iar după șase luni oamenii și-au cerut înapoi sumele investite. Ghinion, marele teoretician în ale afacerilor băgase și firma asta în faliment. „Datorii în valoare de 2 miliarde, 2 societăți falimentare, 2 articole în ziare prin care mi-au murdărit imaginea, plus sute de comentarii și intervenții în toate locurile posibile pentru a mă doborâ la pământ”, își motiva căderea Călin Doncu Oncioiu.

 

„Asta-i viața, cu șmecherii…”

 

Cu imaginea făcută praf în Banat, acesta se mută în Brașov. Unde pornește alte bussines-uri, care îi alimentează serios conturile. Afacerile de pe piața energiei – curate sau nu, Dumnezeu știe! – aveau să-l propulseze pe Donca Oncioiu, în anul 2022, în Top 500 Forbes România. Moment ideal pentru a se face iar cunoscut, de astă dată pe plan național, însă doar în mediul de afaceri. Goana după imagine, imagine care poate aduce cu sine atragerea de noi investitori în proiectele sale, l-a făcut să apară anul trecut în emisiunea „Chefi la cuțite” de pe Antena 1. Prilej cu care milioane de români aveau să-i cunoască pe Călin Donca și pe soția acestuia Orianda (acum inculpată și ea în dosarul DIICOT).

 

 

A fost momentul în care telespectatorii și internauții aveau să afle că au în față un milionar originar din Reșița. „Eu am fost născut în Reșița, într-o garsonieră de 20 de metri pătrați. Vin de la o condiție normală, iar lucrul acesta a fost și o bucurie și mi-a creat foamea să reușesc. Eram sătul de sărăcie, mâncam în fiecare zi pâine și ulei. Treptat, am făcut tot pe mâinile noastre, a fost o bucurie că am putut să facem”, spunea atunci milionarul, etalându-și cu acel prilej proprietățile din Brașov: autoturisme de lux și o vilă de peste 1 milion de euro, cu 16 camere, 6 băi, o piscină interioară, salină, două saune, o sală de fitness și un cinematograf.

 

Cu imaginea publică spălată, Călin Donca Oncioiu a reușit apoi să atragă numeroși investitori într-un bussines cu criptomonede. Împreună cu membrii grupării presupus infracționale, acesta crease o monedă virtuală (denumită Solix) și promitea investitorilor câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția lor inițială, într-un timp foarte scurt. Ca să convingă cât mai mulți oameni să investească, brașoveanul bănățean posta pe rețelele sociale clipuri în care „dezvăluia” cum pot avea succes în afaceri urmăritorii lui. Criptomoneda Solix a fost creată cu o limită maximă de 200 de milioane de tokeni. Donca Oncioiu a vândut doar 2 milioane de unități, pentru care a încasat, potrivit procurorilor, 700.000 de dolari. Dacă reușea să-și atingă targetul, ar fi încasat 70 de milioane de dolari! Bani care, foarte posibil, s-ar fi evaporat în proprietăți din Emiratele Arabe Unite. La fel cum s-a întâmplat cu banii transferați până acum de gruparea condusă de Doncu Oncioiu, depistați de anchetatori în conturile firmei create în Dubai. „Asta-i viața, cu șmecherii, că și eu am fost fentat”, recunoaște într-un clip de pe TikTok milionarul aflat acum în arest.

 

Surse foto: IGPR, newscj.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite