Suntem prezenți și pe

Politică

„Modelul de dezvoltare promovat de guvernele trecute, bazat doar pe consum, reprezintă marea vulnerabilitate a României”

Publicat cu

în

Liberalii cărășeni au prezentat, într-o conferință de presă, o sinteză a Planului Național de Investiții și Relansare Economică lansat de Guvern săptămâna aceasta. Intitulat „Reclădim România”, documentul avansează un nou model de dezvoltare ce își propune asigurarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât PIB-ul pe cap de locuitor să ajungă la 87% din media UE în 2025.

„La momentul actual nu suntem într-o situație obișnuită, lejeră și normală. Criza provocată de pandemie ne-a arătat vulnerabilitățile României pe care acest Plan Național de Investiții și Relansare Economică le conștientizează. Modelul de dezvoltare care a fost promovat de guvernele trecute, bazat doar pe consum, reprezintă marea vulnerabilitate a României. Noul model de creștere economică trebuie să fie axat pe alte principii: stimularea și dezvoltarea capitalului autohton, investiții în domenii strategice precum infrastructura, sănătatea sau învățământul, transformarea digitală a economiei și a administrației publice, pentru că nu vom putea reduce cheltuielile cu aparatul birocratic dacă nu se face o digitalizare adevărată, pregătirea economiei pentru o nouă revoluție tehnologică. România trebuie să fie pregătită, să nu fie surprinsă din nou, așa cum este surprinsă că ninge iarna și că vin inundațiile în fiecare an”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL Caraș-Severin, Jaro Marșalic, în cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat secretarul general al organizației, Ovidiu Rădoi, șeful Departamentului economic din PNL Caraș-Severin, Viorel Bașag, precum și trei dintre liberalii cărășeni care dețin funcții în Guvern: Dan Stan, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Andrei Ungur, subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării, și Horia Irimia, consilier în cadrul aceluiași minister.

O importanță deosebită este acordată în acest Planul Național de Investiții și Relansare Economică absorbției fondurilor europene, lucru subliniat de Horia Irimia: „În acest an trebuie să se aprobe planul bugetar pe 7 ani al Uniunii Europene. Planul nostru este corelat cu planul pe 7 ani al Uniunii Europene, care este în curs de negociere acum și este foarte important că PNL, Guvernul și președintele Iohannis au o poziție importantă în structurile de decizie ale Uniunii Europene. Când a intrat România în Uniunea Europeană, în 2007,  Produsul lntern Brut pe cap de locuitor în țara noastră era de 50% din media Uniunii Europene. Anul trecut, am ajuns la 67%, iar targetul este ca în 2025 să ajungem la 87% din media Uniunii Europene. Deja se negociază și se lucrează la ghidurile de finanțare pe 2021-2027, astfel încât la 1 ianuarie 2021 UAT-urile, firmele, toți cei care depun proiecte să fie pregătiți. Data trecută, abia prin 2015 au început să se depună proiecte. A fost foarte târziu, pentru că derularea unui proiect mare, de infrastructură, durează”.

Planul Național de Investiții și Relansare Economică, ce conține, în 160 de pagini, proiectele pe termen mediu și lung cu termene de execuție și surse de finanțare, poate fi consultat integral pe siteul Guvernului României la adresa:  https://gov.ro/fisiere/programe_fisiere/Planul_Na%C8%9Bional_de_Investi%C8%9Bii_%C8%99i_Relansare_Economic%C4%83.pdf.

 

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Sănătate8 minute în urmă

12 posturi de medici scoase la concurs în Reșița. S-au înscris doar 7 candidați, dintre care 5 medici rezidenți. Nu se găsesc soluții pentru Terapia Intensivă!

Actualitateo oră în urmă

Se întrerupe furnizarea apei potabile în zona Pecinișca din Băile Herculane

Actualitate5 ore în urmă

Un nou focar de COVID-19 la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Numărul focarelor s-a dublat, în ultima lună, în Caraș-Severin

Actualitate17 ore în urmă

Un primar urechist: „Știam că se întâmplă ceva necurat acolo”. Aquacaraș și Poliția Locală Caransebeș îi demonstrează lui Felix Borcean că bate câmpii [FOTO]

Utile18 ore în urmă

O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Actualitate19 ore în urmă

Filtre rutiere pe drumurile publice din Caraș-Severin. Zeci de șoferițe au fost trase pe dreapta de polițiști

Actualitate21 de ore în urmă

„Cititul dăunează grav ignoranței!”. Elevii unei școli din Reșița au vestit venirea primăverii într-un mod inedit

Administrație22 de ore în urmă

Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

Actualitateo zi în urmă

Două străzi din Reșița, fără apă potabilă

Actualitateo zi în urmă

Chinezăria din Lupac nu se dezice: ciurul de sortare e mai mult stricat decât activ

Cele mai citite