Modernizări de drumuri județene în Caraș-Severin. Chiar cu prețul contractării unui credit de investiții

 

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a propus plenului CJ contractarea unui credit de investiții de 40 de milioane de lei pentru efectuarea de lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere din județ. Proiectul de hotărâre a fost adoptat fără niciun vot împotrivă.

 

Ședința extraordinară de astăzi, 20 iunie, a Consiliului Județean Caraș-Severin, convocată de președintele Romeo Dunca, a avut pe ordinea de zi doar trei puncte, însă esențiale pentru reabilitarea unor tronsoane de drumuri județene. În pofida obișnuitelor voci din opoziție pentru care ședințele de CJ sunt mai degrabă prilej de a puncta la impresia artistică, toate proiectele de hotărâre propuse de Romeo Dunca au fost votate în unanimitate.

 

Cel mai important proiect vizează aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 40 milioane de lei. Cu acești bani ar urma să fie acoperită 82-83% din suma totală, estimată la 48,2 milioane de lei, necesară finanțării lucrărilor de modernizare a unor drumuri județene, diferența de 8,2 milioane de lei fiind asigurată din bugetul propriu al Județului Caraș-Severin.

 

Cele trei obiective de investiții avute în vedere sunt următoarele: „Lucrări de asfaltare DJ 573, tronson Ciudanovița Colonie – Ciudanovița sat, 2 km”, având o valoare totală estimată de 5.550.601 lei cu TVA inclus; „Modernizare DJ 573D, Răcășdia (DN 57) – Vrăniuț”, 19.439.765 lei; „Modernizare DJ 571A, Intersecție DN 57 (Gornea) Sichevița, Gârnic – Intersecția DJ 571 (Moldovița)”, 23.224.734 lei.

 

Tot în ședința de astăzi au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții privind reabilitarea, refacerea și modernizarea a unor tronsoane din DJ 572 Comorâște – limita cu județul Timiș, precum și predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania  Națională de Investiții, a amplasamentelor în vederea executării acestui obiectiv de investiții.

 

La finalul ședinței care a durat doar jumătate de oră, Romeo Dunca a declarat: „Astăzi s-au aprobat, practic, datele tehnico-economice pentru trei segmente de drumuri județene, care să fie baza unei încercări a noastre de a obține un credit de investiții de 40 de milioane de lei. Sunt acei 2 km de la Ciudanovița către drumul județean, practic e un segment de drum nou, care până acum a fost doar o potecă, sunt cei 7 km de la Răcășdia la Vrăniuț, deci este toată bucata de drum dintre cele două localități, iar cel de-al treilea obiectiv (de modernizare a DJ 571A, n.r.) face referire la porțiuni din acel drum județean”.

 

Consiliul Județean ar urma astfel să acceseze două credite de investiții: 30 de milioane de lei pentru viitorul spital modular, proiect aprobat într-o altă ședință, și 40 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Contractarea acestor credite nu ar fi fost posibilă dacă administrația Dunca nu și-ar fi propus, încă de la preluarea mandatului, să reducă gradul de îndatorare al CJ, care în partea a doua a anului 2022 va scădea până la un minim de 24,21%. Astfel că, prin angajarea celor două noi credite, se estimează că acesta ar urma să se mențină sub pragul de 30%.

 

După organizarea licitațiilor, la fel cum s-a întâmplat de fiecare dată de când la conducerea județului se află Romeo Dunca, este de așteptat să se facă economii semnificative față de cheltuielile estimate la această oră. Iar sumele rămase la dispoziția administrației județene vor fi folosite tot pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, a subliniat Dunca: „O parte din sumele estimate a fi necesare acestor investiții vor rămâne ca excedent, pe care îl vom putea aloca în cursul anului viitor tot către drumurile județene, ținând cont că acele segmente de drumuri pe care dorim să le reparăm au nevoie de mult mai mulți bani decât cele 40 de milioane de lei pe care vrem să-i luăm împrumut. Nu putem lua împrumut mai mult, pentru că nu ne lasă gradul de îndatorare”.

 

Reamintim că o serie de drumuri județene ar urma să fie modernizate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. CJ Caraș-Severin a depus cereri de finanțare pentru șapte proiecte: DJ 683 Zăvoi-Poiana Mărului (22 kilometri) – 51.952.626 lei; DJ 573A Vrani-Vărădia-Berliște-Nicolinț (27 kilometri) – 64.680.598 lei; DJ 571B Dalboșeț-Șopotu Nou-Cărbunari (27 kilometri) – 106.632.313 lei; DJ 583 Ezeriș-Bocșa (5 kilometri) – 17.012.652 lei; DJ 587 Fârliug-Zorlențu Mare-Brebu (16 kilometri) – 35.018.903 de lei; DJ 571C-DN 57 Ciclova Română-Socolari-Potoc (18 kilometri) – 40.302.043 lei; DJ 572B Anina-Marila (7 kilometri) – 29.506.720 lei. Cele șapte proiecte însumează investiții estimate, așadar, la o valoare totală de 240 de milioane de lei, o sumă ce depășește plafoanele stabilite pentru fiecare județ. Situație în care este de așteptat ca doar patru dintre aceste proiecte să obțină finanțare prin „Anghel Saligny”. „Banii de care dispunem sunt puțini, cam tot ceea ce așteptăm ca finanțare este sub semnul întrebării. Dacă am fi avut soluții, nu am fi apelat nici la acest credit de 40 de milioane de lei”, a ținut să menționeze Romeo Dunca.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite