Moldova Nouă fără primar? Ce scenariu îi așteaptă pe locuitorii orașului din Clisura Dunării

La Moldova Nouă situația de la conducerea orașului este extrem de incertă și imprevizibilă, după ce validarea lui Adrian Torma ca primar a devenit imposibilă în urma unei hotărâri a Biroului Electoral Central.

Hotărârea cu pricina stipula că Adrian Torma nu mai avea dreptul legal de a candida și că alegerile pentru funcția de primar trebuie repetate. Dar această hotărâre a fost atacată și ea în instanță, iar Curtea de Apel Timișoara a decis să suspende decizia până la judecarea pe fond a situației. Deși sentința nu este definitivă și putea fi atacată, astfel încât să se organizeze alegeri pe 11 octombrie, Ion Chisăliță, candidatul PNL pentru funcția de primar, a anunțat că sentința Curții de Apel Timișoara nu va fi contestată și că alegerile nu se vor mai repeta pe 11 octombrie, împreună cu cele trei localități din țară unde este balotaj.

Cât va dura pe fond judecarea dosarului este greu de spus, așa cum tot greu de spus este dacă nu cumva Biroul Electoral Central va contesta sentința cu pricina. Dar, dacă rămâne așa, Adrian Torma nu va putea fi validat pentru noul mandat, iar la finele lunii îi va înceta de drept actualul mandat, însă orașul Moldova Nouă va trebui să aibă un primar. E greu de spus cine va fi acela, pentru că, și aici, sunt două variante.

Tehnic, mai întâi va trebui să se constituie Consiliul Local Moldova Nouă, un consiliu unde majoritatea este la limită. PNL s-a aliat deja cu USR (Uniunea Sârbilor din România), care împreună au 8 mandate din cele 9 necesare pentru a constitui majoritatea. În joc mai sunt 2 consilieri, unul independent, Dănuț Țițirigă, și un reprezentat al Partidului Ecologist Român, cel care va și putea decide majoritatea și, implicit, noul viceprimar. Favorit ar fi tot Adrian Moiseș de la USR, cel care este viceprimar și la ora actuală.

Doar că alegerea viceprimarului nu se va face de la prima ședință, ci de la a doua, ceea ce înseamnă că este posibil ca până la finele lunii orașul să nu aibă viceprimar, iar atribuțiile de primar să revină secretarului general al orașului. Până la soluționarea pe fond a dosarului sau la alegerea în Consiliul Local a unui viceprimar…

Mai trebuie adăugat că, în ședința de Guvern de ieri, ministrul Ion Marcel Vela a depus pe ordinea de zi o informare cu privire la alegerile din 11 octombrie. Și, în informarea de ieri a ministrului de Interne, localitatea Moldova Nouă figurează cu alegeri pe 11 octombrie, conform deciziei BEC!

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available