Monument istoric lăsat de izbeliște, care este soarta Băilor Neptun de la Herculane

Recent vesta adusă de Herculane Project întrista pe toată lumea: aflată într-o avansată stare de degradare clădirea Băilor Neptul din stațiune a rămas și fără o parte din acoperiș.

Asta deși Herculane Project, un ONG de tineri inimoși, arhitecți ori studenți la arhitectură, au reușit să realizeze un proiect de punere în siguranță a cădirii. Proiect ce n-a putut fi implementat pentru simplu fapt că ”pseudo” proprietarii terenului de sub clădire nu și-au dat acordul.

Acord care nici nu mai era necesar după ce Curtea de Apel Timișoara a decis, prin sentință definitivă, că Primăria Băie Herculane trebuie să se intabuleze ca proprietar al terenului. Dar sentința, deși există, nu a fost pusă nici până astăzi în aplicare. Iar clădirea, deși putea fi salvată, așteaptă și azi ”ștampila pe timbru”…

În momentul de faţă, o parte din acoperiş a căzut. Noi nu ne exonerăm de vină, însă, demersurile pe care noi le-am făcut au fost cele care trebuiau făcute. Mai exact, clădirea este a Primăriei Băile Herculane, dar terenul de sub clădire, nu este. Am discutat cu proprietarii şi, iniţial, şi-au dat acordul verbal pentru a putea duce proiectul la bun sfârşit, respectiv, punerea în siguranţă a clădirii, numai că atunci când ne-am dus cu hârtiile, nu au mai vrut să semneze. Din păcate, fără acordul proprietarilor, nu se poate face nimic la clădirea respectivă„, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Băile Herculane, Delia Iliescu pentru Agerpres.

[vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”5185,5186,5187,5188,5189,5190″ img_size=”full”]

Pe lângă toate acestea, terenul este pus sub sechestru de către DIICOT, din cauza proceselor în care sunt implicaţi proprietarii terenului. Primăria Băile Herculane colaborează, în prezent, şi cu o echipă de tineri arhitecţi din Timişoara, care au întocmit acest proiect de punere în siguranţă a acestei clădiri, dar şi a altora din oraşul-staţiune.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale ia în calcul modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări şi pentru monumentele aflate în situaţii litigioase, având în vedere starea critică a imobilului Băile „Neptun” din Băile Herculane.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MCIN, prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), s-a constatat starea gravă a unor obiective monument istoric, inclusiv Băile „Neptun”, existând o corespondenţă continuă între INP şi autorităţile locale pe parcursul anilor 2017 şi 2018.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite