Suntem prezenți și pe

Reportaj

Monument istoric lăsat de izbeliște, care este soarta Băilor Neptun de la Herculane

Publicat cu

în

Recent vesta adusă de Herculane Project întrista pe toată lumea: aflată într-o avansată stare de degradare clădirea Băilor Neptul din stațiune a rămas și fără o parte din acoperiș.

Asta deși Herculane Project, un ONG de tineri inimoși, arhitecți ori studenți la arhitectură, au reușit să realizeze un proiect de punere în siguranță a cădirii. Proiect ce n-a putut fi implementat pentru simplu fapt că ”pseudo” proprietarii terenului de sub clădire nu și-au dat acordul.

Acord care nici nu mai era necesar după ce Curtea de Apel Timișoara a decis, prin sentință definitivă, că Primăria Băie Herculane trebuie să se intabuleze ca proprietar al terenului. Dar sentința, deși există, nu a fost pusă nici până astăzi în aplicare. Iar clădirea, deși putea fi salvată, așteaptă și azi ”ștampila pe timbru”…

În momentul de faţă, o parte din acoperiş a căzut. Noi nu ne exonerăm de vină, însă, demersurile pe care noi le-am făcut au fost cele care trebuiau făcute. Mai exact, clădirea este a Primăriei Băile Herculane, dar terenul de sub clădire, nu este. Am discutat cu proprietarii şi, iniţial, şi-au dat acordul verbal pentru a putea duce proiectul la bun sfârşit, respectiv, punerea în siguranţă a clădirii, numai că atunci când ne-am dus cu hârtiile, nu au mai vrut să semneze. Din păcate, fără acordul proprietarilor, nu se poate face nimic la clădirea respectivă„, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Băile Herculane, Delia Iliescu pentru Agerpres.

[vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”5185,5186,5187,5188,5189,5190″ img_size=”full”]

Pe lângă toate acestea, terenul este pus sub sechestru de către DIICOT, din cauza proceselor în care sunt implicaţi proprietarii terenului. Primăria Băile Herculane colaborează, în prezent, şi cu o echipă de tineri arhitecţi din Timişoara, care au întocmit acest proiect de punere în siguranţă a acestei clădiri, dar şi a altora din oraşul-staţiune.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale ia în calcul modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări şi pentru monumentele aflate în situaţii litigioase, având în vedere starea critică a imobilului Băile „Neptun” din Băile Herculane.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MCIN, prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), s-a constatat starea gravă a unor obiective monument istoric, inclusiv Băile „Neptun”, existând o corespondenţă continuă între INP şi autorităţile locale pe parcursul anilor 2017 şi 2018.

Facebook Comments
Continuați

Cele mai citite