Munca la negru. 44 de angajatori din Caraș-Severin au fost amendați de inspectorii ITM pentru că foloseau muncitori fără forme legale

 

Construcțiile, prestările de servicii, comerțul, agricultura și exploatările forestiere sunt principalele domenii de activitate în care angajatorii folosesc munca la negru. Inspectorii de muncă din Caraș-Severin au depistat, anul trecut, 75 de persoane, printre care și doi minori, care munceau fără forme legale.  

 

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Caraș-Severin au efectuat, pe parcursul anului trecut, peste 1.500 de controale pentru identificarea muncii nedeclarate în diverse sectoare de activitate. Potrivit unui raport întocmit de inspectorul șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru, au fost depistaţi 44 de angajatori care aveau la muncă una sau mai multe persoane cărora nu le-au fost întocmite forme legale și care, pe cale de consecință, nu puteau beneficia de nicio formă de protecție socială sau medicală. În total, a fost vorba despre 75 de persoane, din care 19 femei și doi tineri sub 18 ani, care prestau muncă nedeclarată. Pentru munca la negru, inspectorii ITM Caraș-Severin au aplicat 44 de amenzi în valoare totală de 1.380.000 de lei, reprezentând 80% din valoarea totală a sancțiunilor contravenţionale aplicate în domeniul relaţiilor de muncă în 2021 (1.722.100 de lei).

 

„Munca nedeclarată este încă un factor de o extremă importanță cu consecințe negative atât din perspectiva protecției sociale a salariaților, a mediului de afaceri, cât și din punct de vedere fiscal. Din acest motiv, identificarea și combaterea muncii nedeclarate constituie o prioritate în cadrul acțiunilor de control inopinate desfășurate de către ITM Caraș-Severin, fiind implicate ambele compartimente cu atribuții de control – Control Relații de Muncă și Control Munca Nedeclarată. Munca nedeclarată se întâlnește în mod frecvent în construcții, prestări de servicii, comerțul organizat și neorganizat, stradal, în piețe, târguri, dar și în sectoare greu accesibile cum sunt agricultura și exploatările forestiere”, a declarat insepctorul șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru.

 

Controalele inspectorilor de muncă s-au derulat în baza unui protocol de colaborare încheiat între Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite