Municipiul Reșița și Județul Caraș-Severin, asociate pentru salvarea unei investiții de 40 de milioane de euro!

 

Consiliul Județean are nevoie de sprijinul Primăriei Reșița pentru a rezolva problema deșeurilor în Caraș-Severin. Cele două entități s-au asociat pentru a pune în mișcare Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor – un fiasco de aproape 40.000.000 de euro al precedentelor administrații județene. Investiția a fost finalizată în 2018, dar nici în momentul de față nu este sută la sută funcțională.

 

Consiliul Județean Caraș-Severin intenționează să acceseze fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru extinderea și modernizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, după ce, încă de la recepția lucrărilor, în 2018, la deponeul ecologic de la Lupac – componenta centrală a sistemului – defecțiunile se țin lanț, iar activitatea se derulează cu sincope majore.

 

Problemele tehnice la deponeul ecologic de la Lupac au început înainte ca sistemul să devină operațional – s-a stricat tocătorul de deșeuri, a căzut un acoperiș, bazinul de levigat s-a deplasat – și au continuat și după punerea efectivă în funcțiune, în august 2020, la doi ani de la recepția lucrărilor și la zece ani de la inițierea proiectului. Ultima problemă, și cea mai gravă, a intervenit în această primăvară, la ciurul rotativ din stația de tratare mecano-biologică de la Lupac. Din cauza acestei defecțiuni, care a dus la umplerea la capacitatea maximă a platformei de stocare din cadrul stației, operatorul – firma Girexim Universal – a sistat, la începutul lunii mai, primirea deșeurilor municipale în amestec, fiind acceptate doar cele reciclabile colectate și transportate separat.

 

CITEȘTE ȘI: Deponeul de la Lupac, mărul concordiei imposibile. Consiliul Județean, operatorul și constructorul nu se înțeleg nicicum. „Fiecare încearcă să arunce vina pe celălalt!”

 

„La deponeul de la Lupac avem probleme în continuare. Am schimbat deja ciurul, dar nu este funcțional încă. Sperăm să devină funcțional peste câteva zile. Și vom începe un alt litigiu cu veșnicul constructor care întotdeauna ne aduce în situația în care trebuie să clarificăm lucrurile în instanță. Noi am schimbat ciurul pe cheltuiala operatorului de acolo, urmând să recupereze banii de la constructor în momentul în care instanța va decide că a fost de vină. Dar un ciur nu rezolvă problema colectării deșeurilor. Avem nevoie de mult mai mulți bani”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, la finalul ședinței în care a fost aprobat acordul de asociere încheiat între Județul Caraș-Severin și Municipiul Reșița pentru „Realizarea în comun a unui Studiu de prefezabilitate și a unui Studiu de fezabilitate pentru extinderea și modernizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Caraș-Severin”.

 

Un demers similar a fost făcut, săptămâna trecută, și în Consiliul Local Reșița, în condițiile în care sincopele de la deponeu creează dificultăți în ceea ce privește gestionarea deșeurilor în municipiu. „Practic, Reșița este cea mai afectată de problemele de la deponeu. Comunele nu au fost afectate când nu a mers ciurul pentru că ele oricum nu au adus gunoiul aici, dar la Reșița au fost nenumărate situațiile în care au rămas cu camioanele încărcate și din acest motiv sunt și cei mai interesați ca lucrurile să funcționeze acolo”, a explicat Romeo Dunca.

 

Acordul de asociere cu Primăria Reșița presupune o împărțire egală a cheltuielilor generate de elaborarea studiilor necesare pentru accesarea fondurilor prin POIM, urmând ca aceste sume să fie recuperate din finanțarea rambursabilă. Este vorba, în total, despre 430.000 de euro, din care 30.000 de euro sunt pentru studiul de prefezabilitate care trebuie realizat anul acesta, iar 400.000 de euro, pentru studiul de fezabilitate, prevăzut a fi întocmit în 2022. „Asocierea cu Primăria Reșița este un lucru benefic pentru noi deoarece vine și cu ajutor uman, și cu contribuție financiară. Sigur, denotă o slăbiciune a noastră de a nu rezolva această problemă care durează de aproape zece ani. Eu cred că este important să depășim momentul și să facem treabă și după aceea să vedem al cui e meritul. Pentru că dacă noi constatăm că meritul e al Primăriei, este nemeritul nostru că a trebuit să acceptăm ajutorul lor”, a precizat președintele Consiliului Județean.

 

Foto: arhivă resita.ro (1 decembrie 2020)

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available