Conducerea Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin continuă să caute soluții în ceea ce privește gestionarea deșeurilor – o problemă care, în loc să fie rezolvată odată cu punerea în funcțiune, în toamna anului trecut, a deponeului ecologic de la Lupac, pare să se amplifice de la o zi la alta.
Președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, s-a declarat, din nou, nemulțumit de modul în care funcționează sau, mai bine spus, nu funcționează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), a cărui implementare a costat 35 de milioane de euro din bani europeni. „La deponeul de la Lupac (parte a SMID, n.r.), avem mari probleme. Ne confruntăm cu tot felul de inconveniente, mediul este ostil, operatorul nu este nici el mulțumit, noi nu suntem mulțumiți, cetățenii nu sunt mulțumiți, primăriile nu sunt mulțumite. Nimeni nu este mulțumit. Operatorul nu poate să își desfășoare activitatea, se strică utilajele. Între Consiliul Județean, operator și constructor, care a dus utilajele acolo, există o stare de tensiune. Fiecare încearcă să arunce vina pe celălalt! Unul nu poate să facă treabă pentru că sunt stricate sculele, cel cu sculele zice că le-a făcut bine și că ceilalți îl sabotează, noi suntem la mijloc”, a sintetizat Romeo Dunca situația de la deponeul unde, teoretic, ar trebui să ajungă toate deșeurile din județ pentru a fi sortate, tratate și, apoi, depozitate.
Practic, activitatea la deponeul de la Lupac se desfășoară cu mari sincope, fapt ce a determinat conducerea Consiliului Județean să caute soluții pentru optimizarea modului de lucru. „Regândim fluxurile și modul de lucru acolo. Regândim utilarea acestui deponeu, în sensul montării unui alt gen de sortatoare. Acum mergem pe două fracții. Am trimis o mostră din gunoiul de la depozit în Germania, să le analizeze, și au spus: voi scoateți doar două fracții, noi mergem până la șapte și ceea ce depunem în groapă este efectiv o cantitate mult mai mică de reziduu”, a explicat Dunca.
În momentul de față, potrivit ADI Intercom Deșeuri, entitate care are drept sarcină implementarea SMID, la deponeul de la Lupac sunt aduse, în medie, 3.000 de tone de deșeuri pe lună, din care doar 5% sunt reciclabile. În ceea ce privește colectarea deșeurilor și transportul la Lupac, aceste activități sunt realizate de vechii operatori, deși pentru cele șase zone în care a fost împărțit județul (Reșița, Bozovici, Pojejena, Oravița, Herculane și Oțelu Roșu), în cadrul proiectului SMID au fost încheiate contracte noi, cu trei firme de salubritate. Numai că, „pentru zonele de colectare Reșița, Oravița, Herculane și Oțelu Roșu, se vor rezilia contractele cu firmele Senesi Spa și Brai-Cata, din dorința expresă a acestora, cauzată de fapte și acte independente de voința părților contractante, întrucât concesionarii nu își pot îndeplini obligațiile contractuale. Pentru zonele menționate, documentația de atribuire este în curs de revizuire și adoptare în conformitate cu noile prevederi legale, în vederea organizării licitațiilor publice”, se precizează într-o informare adresată Instituției Prefectului, semnată de directorul executiv al ADI Intercom Deșeuri, Daniel Borduz.
În ceea ce privește celelalte zone, Bozovici și Pojejena, „operatorul SC Ionela SRL va începe colectarea și transportul deșeurilor la stațiile de transfer, atunci când acestea vor fi predate de către Consiliul Județean operatorului SC Girexim și vor deveni funcționale, conform proiectului”, se mai precizează în informarea respectivă.
CITEȘTE ȘI: Primarul Ioan Popa, nemulțumit de lucrările de la deponeul ecologic: „Cred că sunt cretini!”
Pe de altă parte, operatorul dorește să majoreze prețurile, în momentul de față tariful pentru depozitarea deșeurilor la deponeul ecologic fiind de 95 de lei pe tona de gunoi menajer. „Operatorul a venit cu un preț foarte mic inițial și acum dorește să-l majoreze, iar acest lucru i se pare posibil datorită unui act semnat de domnul Hurduzeu cu câteva zile înainte de plecarea din funcția de președinte al Consiliului Județean, prin care a făcut posibilă o renegociere după trei luni de contract. Asta a fost o surpriză, ne-au prezentat hârtia, nu am știut de ea. Acum urmează să vedem ce e de făcut, pentru că nu putem să acceptăm, deși prețul este mic, într-adevăr este mic față de alte județe, dar nu putem să acceptăm să îl triplăm”, a declarat președintele CJ, Romeo Dunca. Potrivit acestuia, s-a ajuns în situația de față din cauza modului defectuos în care a fost derulat proiectul. „Atunci când s-a făcut licitația, anumiți prestatori s-au retras tocmai din cauza acestui preț mic. Dacă prețul ar fi fost corect de la început, poate că am fi avut și alți participanți la licitație. E un cumul de probleme care ne aduc în situația aceasta”, a concluzionat Romeo Dunca.