Suntem prezenți și pe

Administrație

Muzeul Banatului Montan rămâne închis!

Publicat cu

pe

Conducerea muzeului din Reșița a decis că, atâta timp cât nu există norme pentru aplicarea măsurilor de siguranţă în stare de alertă, instituția rămâne închisă pentru vizitatori.

Deschiderea muzeelor începând cu data de 15 mai a fost una dintre primele măsuri de relaxare anunațate de autoritățile centrale încă de la sfârșitul lunii aprilie. Numai că acestea nu s-au grăbit să publice și normele generale de securitate biologică în baza cărora muzeele pot primi vizitatori. Drept urmare, multe dintre insituțiile de acest gen din țară au decis să nu își asume niciun risc. Printre acestea, și Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Conducerea Muzeului Banatului Montan a anunțat că instituția va rămâne închisă pentru public până la apariția ordinului comun al ministerelor Culturii și Sănătății ce va reglementa activitatea cu publicul: „Situaţia actuală şi, mai presus de toate, grija noastră pentru sănătatea tuturor celor care ne calcă pragul ne determină să nu deschidem muzeul pentru public începând cu data de 15 mai 2020. Pentru ca muzeul să fie un mediu sigur pentru sănătatea şi siguranţa vizitatorilor noştri, vom aştepta normele generale de securitate biologică ce urmează a fi publicate de organele abilitate, le vom implementa şi apoi vă vom aştepta cu mult drag să ne vizitaţi. Vă vom ţine la curent cu stadiul măsurilor pe care le implementăm şi data la care vom putea redeschide muzeul pentru public”.

Muzeul Banatului Montan din Reșița se află în subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin.

Sursă foto: banatfm.ro

Administrație

La Reșița, două foste platforme industriale ale TMK vor fi transformate în cartiere rezidențiale

Publicat cu

pe

Terenurile din Stavila pe care au funcționat Țiglăria, Fabrica de refractare și Fabrica de șamotă, precum și cel din bucla Bârzavei-Triaj vor fi reconfigurate și integrate în circuitul urban. Aici vor fi construite imobile de locuințe și vor fi amenajate parcuri și parcări.

Edilul Reșiței, Ioan Popa, a vorbit încă de la preluarea mandatului, în 2016, despre reconversia zonelor industriale abandonate și reintegrarea lor în circuitul urban, planuri care, acum, încep să prindă contur. Primăria a achiziționat, de la TMK, peste 20 de hectare de teren în două zone ale orașului, Stavila și Triaj, și lucrează la proiectele prin care aceste zone vor fi transformate în cartiere rezidențiale.

Ansamblu rezidențial în jurul monumentului istoric Moara Juracek

Planul Urbanistic Zonal pentru noul ansamblu rezidențial din Stavila ce se va întinde pe o suprafață de peste 8 hectare, în locul depozitului de fier vechi și al unor foste fabirici ale combinatului siderurgic, este finalizat și primarul Ioan Popa s-a declarat mulțumit de rezultat: „Am avut discuția finală pe Planul Urbanistic Zonal de acolo. E un PUZ foarte frumos, pe 8,5 hectare, teren pe care l-am achiziționat de la TMK. Avem prevăzute locuințe pentru tineri, câteva locuințe sociale, terenuri de joacă, utilități. Avem și o parcare multietajată pentru cei care merg spre zona alpină, să își lase mașinile acolo și să meargă sus cu autobuzele”.

Noul cartier va fi amenajat în jurul Morii Juracek, clădire monument istoric care, în prezent, are destinația de locuințe sociale. Potrivit „Ghidului monumentelor istorice ale Reşiţei” întocmit de Mircea Rusnac, Moara Juracek, „numită astfel după vechiul său proprietar, unul dintre conducătorii oraşului în timpul revoluţiei de la 1848, este una dintre cele mai bătrâne clădiri din Reşiţa”.

Parc imens în zona Triaj

Alte 12 hectare de teren a achiziționat Primăria Reșița în zona Triaj, tot de la TMK, și, acum, este în discuții și cu ceilalți proprietari care dețin parcele acolo, pentru a le prelua și pe acestea.

„Zona Triaj, între pasajul de la Intim și benzinăria Mol, practic toată acea buclă a Bârzavei, însumează circa 24 de hectare din care Reșița a cumpărat, deja, de la TMK, 12 hectare. Deci, jumătate din terenul acela este proprietatea orașului. Terenul unde era triajul vagoanelor care veneau cu minereu de fier, îl depozitau și mergeau cu el în combinat, acela e proprietatea noastră. Acolo se mai află sala de nunți Timeea, dar mai sunt și 2 proprietari mari: fostul Crosi, cu 4-5 hectare, și firma din Târgu Jiu care colectează fier vechi și îl duce la TMK, care are vreo 3 hectare. Am inițiat discuții cu firma de fier vechi pentru a o reloca înspre zona Țerova, în apropiere de halda de zgură, și am avut ceva discuții și cu Silviu Lăzărescu (ex-Crosi), dar urmează să intrăm în detalii în perioada viitoare”, a explicat primarul Ioan Popa.

Zona de aici va fi integrată masterplanului francezilor de la Ceetrus, care au achiziționat, de la UCMR, platforma Mociur. Detaliile le-a oferit tot edilul Ioan Popa: „Aici, noi, în același timp cu masterplanul cu mallul și aqualandul, gândim o reconversie a zonei într-un mare parc. Vrem să facem, pe aceste terenuri, un parc de aproximativ 20 de hectare, cu câteva clădiri rezidențiale pe malul Bârzavei, în înălțime de P+1, P+2”.

 

Continuați lectură

Administrație

TICĂLOȘIE, PROSTIE sau ȘI, ȘI? Majoritatea PSD-PMP din CJ Caraș-Severin a instituit 3 ani de ILEGALITATE la Aquacaraș!

Publicat cu

pe

De când a preluat puterea județeană, de la alegerile locale din 2016, PSD-ul a avut ca principal obiectiv să-și instaleze oameni fideli în funcțiile-cheie ale instituțiilor și societăților comerciale controlate de Consiliul Județean. Până aici, nimic de comentat, acesta fiind și rolul momentelor electorale. Problema apare când numirile pe posturi se fac cu încălcarea legii. Or, exact așa s-a întâmplat în 2017, la desemnarea noilor membri ai Consiliului de Administrație al societății de apă și canalizare Aquacaraș SA. Iar urmările le vedem acum.

În prima jumătate a anului 2017 s-au dus adevărate lupte politice în plenul CJ, miza fiind numirea administratorilor Aquacaraș. Deci, implicit, deținerea controlului asupra uriașului buget al acestei companii, din care pe vremuri s-au înfruptat tentaculele economico-financiare aciuate pe lângă liderul județean al PD(L), Sorin Frunzăverde. Exclus din noul PNL după pronunțarea sentinței care îl condamna la închisoare (cu suspendarea executării pedepsei), acesta și-a reorientat simpatiile politice în 2016. Frunzăverde nu doar că avea să-și declare susținerea pentru noul președinte al CJ, pesedistul Silviu Hurduzeu, dar avusese grijă ca la acele alegeri locale să le sugereze unor foști primari PDL să se înroleze în PSD. Bogdaproste a mai lipsit să zică atunci Ion Mocioalcă, liderul stângii cărășene, când, cu asemenea pomană făcută de Frunzăverde, PSD avea să pună cruce pe dorința liberalilor de a-l vedea pe Marcel Vela în fruntea Consiliului Județean.

Când puterea politică bate opoziția legii…

Planurile pesediștilor de a pune stăpânire totală pe administrația Aquacaraș s-au lovit însă în 2017 nu doar de opoziția (minoritară) a liberalilor, ci și de prevederile legislative. Dar asta nu i-a oprit să facă ce vor mușchii lor. În zadar li s-a atras atenția, în special de către avocatul Dan Stan, pe atunci consilier județean PNL (azi, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne), că legea spune una, iar majoritatea PSD-PMP face cu totul altceva. Neținând cont de nimic, decât de interesele dictate de conducerea de partid, majoritatea PSD-PMP din CJ a adoptat în iulie 2017 o hotărâre (HCJ nr. 164/2017) care, după cum a arătat Dan Stan, era evident că încălca legislația în vigoare.

Cu toate acestea, hotărârea a produs imediat efectele dorite de PSD-PMP. În Consiliul de Administrație al Aquacaraș au fost trimiși oameni după voia majorității politice din CJ, dar cu încălcarea flagrantă a legii. Care spune că trebuie ținut cont „la virgulă” de ierarhizarea candidaților pentru Consiliul de Administrație așa cum fusese ea fundamentată de către un expert independent. Se încălcau, așadar, prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în baza unei selecții prealabile efectuate de Autoritatea tutelară. Imediat după aceea, membrii Consiliului de Administrație, deși desemnați ilegal, au fost validați de Adunarea Generală a Acționarilor de la Aquacaraș (în care CJ, cu 64%, are rol determinant) și apoi au ales un președinte. Evident, în condiții ilegale.

Ilegalitatea nu ar fi devenit însă evidentă dacă Dan Stan nu ar fi atacat în instanță Hotărârea 164 și Hotărârea AGA de numire a CA în baza HCJ 164. A făcut-o, iar ultimul termen la proces a fost în data de 25 februarie 2020, după care judecătorii s-au pronunțat definitiv și irevocabil. „În urma deciziei de la Curtea de Apel Timișoara, întreg Consiliul de Administrație al Aquacaraș și-a încetat activitatea, adică toți cei 7 membri”. Din acel moment, Consiliul Județean trebuia să aplice decizia instanței și să găsească soluții de intrare imediată în legalitate a conducerii administrative de la Aquacaraș. Dar, o dată făcută prostia (sau ticăloșia), cu trecerea timpului, nu mai poți s-o repari nici să vrei. Cu atât mai mult efectele produse de aceasta.

Două ședințe AGA pentru o soluție interimară!

Consiliul Județean, prin reprezentantul mandatat în AGA, a încercat să aplice decizia instanței și să numească un nou CA la ședința acționariatului Aquacaraș din 30 martie. Dar atunci, chiar în cadrul ședinței AGA, reprezentantului CJ i s-a demonstrat că mandatul primit, o dată pus în aplicare, va duce într-un alt punct mort! S-a hotărât atunci ca acesta să revină ulterior, la o nouă ședință AGA, cu un nou mandat din partea CJ, care să aibă în vedere o măsură tranzitorie. Valabilă până la constituirea legală a unui nou Consiliu de Administrație, cu mandat de 4 ani, după alegerile locale din acest an.

Noua ședință AGA s-a desfășurat azi, 2 iunie 2020, iar ea a avut pe ordinea de zi, chiar la primul punct, numirea Consiliului de Administrație la Aquacaraș, societate care funcționează, așadar, de 3 luni fără CA. După ce până acum 3 luni, deci vreo 2 ani și jumătate, a funcționat cu un CA numit ilegal!

S-a pus în aplicare noul mandat al reprezentantului CJ, respectiv numirea interimară, pe 3 luni, a 6 foști membri ai Consiliului de Administrație, a aceluia existent la data desființării prin decizia instanței!, și înlocuirea celui de-al 7-lea, Vladimir David, cu Angelco Ilici. Aflat printre cei 13 candidați evaluați în 2017, acesta este în prezent director executiv la Auto Alex SRL Moldova Nouă, firma familiei Torma.

La capătul tunelului, luminița haosului

În ceea ce privește legalitatea deciziilor luate din 2017 încoace de către un CA dovedit ilegal și efectele produse de aceste decizii…

Numirea în funcția de director general a lui Nicolae Miu Ciobanu ar putea fi lovită de nulitate! La fel ca și deciziile semnate de acesta în calitatea ilegală de director general! Apoi, delegarea de către CA, în 27 martie 2019, a atribuțiilor funcției de director general lui Gheorghe Filipescu, ca și delegarea ulterioară a acelorași atribuții, în 12 aprilie 2019, lui Aurel Văduva. Sau numirea de către CA, în 16 iulie 2019, a lui Filipescu în funcția de director executiv. Toate acestea ar rezulta că au fost parafate de un CA ilegal constituit!

Ce se întâmplă dacă aceste decizii luate de CA sau de directorii generali numiți succesiv în funcție de un CA ilegal vor fi atacate în instanță? Au fost operate, de exemplu, numeroase desfaceri de contracte de muncă. Cât de legale sunt deciziile aferente? Ca să nu mai vorbim de contractele, facturile și ordinele de plată emise în tot acest timp de către conducerea executivă a Aquacaraș… Un adevărat HAOS, aici s-ar putea ajunge la Aquacaraș, numai și numai din cauza unor hotărâri politice inconștiente, ca să nu zicem ticăloase, adoptate în 2017 de majoritatea PSD-PMP din Consiliul Județean Caraș-Severin!

 

Sursă foto: arhivă FB Consiliul Județean Caraș-Severin

Continuați lectură

Administrație

La Reșița vor fi amenajate locuințe pentru situații de urgență [FOTO]

Publicat cu

pe

Primarul Ioan Popa a bătut palma cu președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, pentru preluarea de către municipalitatea reșițeană a fostului cămin pentru persoane vârstnice din Secu, pe care intenționează să îl transforme în imobil cu destinația de locuințe de necesitate.

Primăria Reșița a transmis Consiliul Județean Caraș-Severin o solicitare scrisă pentru atribuirea imobilul de la Secu în care a funcționat, până acum câțiva ani, o anexă a Căminului pentru Persoane Vârstnice din Reșița, aflat în subordinea CJ. În momentul de față, clădirea respectivă este neutilizată, intenția primarului Ioan Popa fiind aceea de a amenaja spații de cazare pentru situații de urgență.

„Având în vedere ce s-a întâmplat în pandemie, cu necesarul de locuri pentru carantină și de spații de cazare pentru medicii care au fost nevoiți să stea izolați, dar și pentru alte situații de urgență care ar putea apărea, ne-am gândit că este bine să ai un loc unde să poți să cazezi, pe perioadă determinată, un anumit număr de persoane. Am avut o discuție prealabilă cu președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, care a fost de acord să ne atribuie această clădire. Acum am făcut și solicitare în scris și sperăm să își dea acordul și consilierii județeni și să ne-o transfere. Vrem să o punem la punct, ei au făcut ceva investiții acolo, să o folosim exclusiv pentru oameni aflați în situații de criză: medici care trebuie să stea în izolare, cum a fost acum, din cauza COVID-19, sau reșițeni care au de suferit de pe urma unoi calamități: incendii, inundații, care pot apărea”, a explicat primarul Ioan Popa.

Continuați lectură

Cele mai citite