Muzică și poezie la Reșița

 

Regizorul și poetul Toma Enache, realizatorul filmului „Între Chin și Amin”, va fi invitat special la premierea câștigătorilor Concursului Național de Poezie Ion Chichere, organizată în data de 10 noiembrie 2023, ora 16, la Teatrul de Vest Reșița.

 

În 2023, pentru a onora memoria lui Ion Chichere și pentru a-i continua activitățile de creație cu tinerii, Lions Club Reșița Montană, Societatea Artistică Pro Banatul de Munte și Cenaclul Semenicul au continuat organizarea concursului național de poezie ce poartă numele poetului reșițean.

 

Un număr de 95 de participanți au trimis poeme la ediția din acest an, iar textele lor, care evidențiază viziunile multiple asupra poeziei și a vieții, ar putea crea o fotografie de moment a ceea ce se scrie astăzi în poezia românească. Cu privire la acest aspect, Cristian Bistriceanu menționează, în prefața la antologia concursului, că „nu știu ce ar fi spus Ion Chichere despre poeziile primite, dar sunt convins că i-ar fi încurajat pe toți să scrie în continuare și să își găsească propriul drum, propria voce poetică”.

 

În cadrul festivității de premiere, presărată cu multe momente de muzică și poezie, Toma Enache va încânta publicul cu un recital din opera lui Ion Chichere și a altor poeți reșițeni, membri ai Cenaclului Semenicul, dând astfel posibilitatea spectatorilor să interfereze la cel mai ridicat nivel de vibrație cu opera orașului cu poeți.

 

Organizatorii vor mai acorda și premiile revistei „Reșița literară”, pentru cele mai importante apariții editoriale ale scriitorilor care au colaborat cu revista reșițeană.

 

 

Cu această ocazie va fi lansat volumul de poezie „Cu vârful unei comete aprind o țigară”, care este o antologie a Concursului Național de Poezie, ediția 2023. Spectacolul de premiere va cuprinde și alte surprize.

 

Reamintim că la ediția nr. VIII, 2023, organizată  cu sprijinul Primăriei Reșița, din cele 95 grupaje de poezie trimise au fost selectate 10 grupaje, respectiv 10 autori, din rândul cărora s-au stabilit următorii câștigători:

  • Premiul I – Premiul „Ion Chichere”, în valoare de 1000 lei – Amina Rusu, Timișoara;
  • Premiul II, în valoare de 800 lei – Răzvan Fugaciu, localitatea Mihalț, județul Alba;
  • Premiul III, în valoare de 600 lei – Vasi Prode, Sibiu.

 

Pentru premianții și invitații prezenți la festivitatea de premiere, se asigură decontarea cheltuielilor de transport și o noapte de cazare.

 

Componența juriului la Concursul Național de Poezie „Ion Chichere” a fost formată din membri ai Cenaclului Semenicul, respectiv: Gheorghe Jurma, Cristian Bistriceanu, Constantin Rupa, Costel Stancu, Iacob Roman. Coordonatori concurs: Costel Stancu – din partea Clubului Lions Reșița Montană, Marian Apostol – din partea Societății Artistice Pro Banatul de Munte.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite