UPDATE. Negocieri cu final încă așteptat. Prefect USR-PLUS în Caraș-Severin?

Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au început ieri negocierile privind modul de împărțire a funcțiilor de prefect şi subprefect din întreaga țară. Deși mai mult de jumătate din posturile de prefect vor reveni liberalilor, în cazul județului Caraș-Severin este foarte posibil ca decizia finală să aparțină USR-PLUS.

Înaintea Crăciunului, atunci când s-au negociat condițiile constituirii coaliției guvernamentale PNL-USR-PLUS-UDMR, liderii celor patru formațiuni politice au convenit și asupra numărului de funcții de prefect și subprefect care vor reveni fiecăreia. S-a stabilit atunci că PNL va desemna 23 din totalul de 42 de prefecți, USR-PLUS – 14, iar UDMR – 5. Proporția ar urma să rămână aceeași și în cazul subprefecților: 47 – 28 – 10.

Potrivit presei centrale (adevarul.ro, Digi 24, dar și fanatik.ro), liderii partidelor de guvernământ s-au întâlnit pentru împărțirea funcțiilor de prefect, însă negocierile au intrat în impas. Blocajul a apărut pentru că PNL și USR-PLUS nu s-au înțeles asupra împărțirii județelor mai dezvoltate, în timp ce UDMR cere posturile de prefect din județe în care etnicii maghiari sunt majoritari (Harghita și Covasna) și în cele cu o puternică minoritate (Mureș, Bihor).

Presa din Arad a dezvăluit că PNL a avut ca strategie de negociere cedarea funcției de prefect în județele în care deține președinția Consiliului Județean împreună cu funcția de primar al municipiului-reședință de județ (cazul Aradului, unde s-a mers de comun acord pe scenariul cu prefect de la USR-PLUS). Situația este similară cu aceea din Caraș-Severin, unde cele două funcții au fost câștigate la alegerile locale de liberalii Romeo Dunca și Ioan Popa. PNL spera astfel să obțină postul de prefect în județul Timiș, acolo unde președintele CJ este liberal, dar USR-PLUS a câștigat funcția de primar al Timișoarei, prin Dominic Fritz.

Atât liberalii, cât și aliații lor din USR-PLUS vor să obțină funcțiile de prefect din Bucureşti, Cluj, Timiș, Brașov, Iaşi, Sibiu și Constanţa, județe cu un grad mai mare de dezvoltare economică. Pentru deblocarea situației, USR-PLUS a propus un sistem inedit de alocare a posturilor pentru fiecare partid: alegere în ordinea opțiunilor, sistem care este folosit și la nivelul instituțiilor Uniunii Europene. Astfel, PNL ar alege primul judeţul unde vrea prefectul, urmat de USR-PLUS. A treia opțiune ar fi iar a liberalilor, iar UDMR ar avea-o pe a patra. Al cincilea post de prefect merge tot la PNL, urmat de USR-PLUS și UDMR, iar apoi ciclul s-ar repeta până când fiecare partid își epuizează numărul de opțiuni. Și în acest caz, UDMR s-ar fi ales cu 5 prefecți în județe convenabile, iar Instituția Prefectului din Caraș-Severin ar fi ajuns în siajul USR-PLUS, județul nostru nemaiprezentând interes în negocieri pentru liderii PNL. Pe de o parte, pentru că aici (la CJ și la Primăria Reșița) situația este sub control (liberal) din punct de vedere politic, iar pe de alta, deoarece în conducerea restrânsă a PNL nu se mai află niciun liberal din Caraș-Severin care să-și dorească funcția de prefect pentru Cristian Gâfu (sau ceva asemănător).

Realizând că în niciunul din scenarii nu-i va putea mulțumi pe toți colegii săi din conducerea PNL care l-au mandatat să reprezinte partidul la negocieri, liderul liberal Ludovic Orban le-a transmis omologilor săi din coaliție că va trebui să discute în interiorul partidului termenii propuși de USR-PLUS. Discuţiile din cadrul coaliţiei de guvernare ar putea fi reluate chiar astăzi. Și s-ar putea finaliza cu un rezultat de puțini anticipat cu o lună în urmă: cu schimbarea din funcție a actualului prefect de Caraș-Severin, Cristian Gâfu (foto). Și înlocuirea acestuia cu o persoană apropiată de USR-PLUS. Dacă nu cumva chiar cu un tehnocrat, așa cum s-a întâmplat cu Florența Albu în timpul Guvernului Cioloș și chiar – pentru o scurtă perioadă – la începutul primei guvernări Orban.

Sursă foto: radioresita.ro

UPDATE, joi, 7 ianuarie 2021

Negocierile dintre cele trei grupări politice aflate la guvernare vor fi reluate săptămâna viitoare. Liderii liberali din teritoriu aşteaptă să fie convocaţi de Ludovic Orban într-o şedinţă de Birou Executiv, iar apoi de BPN, pentru a fi discutată lista de judeţe unde să fie ceruţi prefecţi la negocieri, în funcţie şi de rezultatele de la ultimele alegeri, au declarat surse din conducerea PNL pentru adevarul.ro. Prim-ministrul Florin Cîţu le-ar fi transmis colegilor de partid că ar vrea ca situaţia prefecţilor să fie tranşată până în a doua parte a săptămânii viitoare, pentru a putea trece la numiri.

UPDATE 2, marți, 2 februarie 2021 

S-a ales culoarea politică a viitorului prefect de Caraș-Severin. Avantaj incolorul Gâfu. Subprefect USR în județ

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite