UPDATE. Nereguli grave la un ocol silvic din Caraș-Severin. Garda Forestieră a dat amenzi de peste 50.000 de lei și a depus 25 de plângeri penale!

 

Garda Forestieră Timișoara a efectuat, pe parcursul acestui an, un control tematic cu privire la respectarea regimului silvic la Ocolul Silvic Nera. În urma verificărilor, s-au constatat o serie de nereguli pentru care au fost date amenzi, s-au formulat plângeri penale și a fost retras Certificatul de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră deținut de Ocolul Silvic Nera.

 

Potrivit reprezentanților Gărzii Forestiere Timișoara, neregulile constatate pe raza Ocolului Silvic Nera, aflat în subordinea Direcției Silvice Caraș-Severin – Regia Națională a Pădurilor Romsilva, constau în tăieri ilegale de arbori, împăduriri și curățiri fictive, pază deficitară. Aceștia precizează că, „în două cantoane silvice, au finalizat controalele în calitate de asistenți deoarece din diverse motive pădurarii gestionari nu au mai participat la control, fiind respectată procedura legală în această situație”.

 

În urma controlului, inspectorii Gărzii Forestiere, au depistat 11.311 arbori tăiați ilegal, în volum de 1.193,76 mc, cu o valoare totală de 367.552 lei. Pentru tăierile ilegale, aceștia au aplicat o serie de sancțiuni și au formulat 25 de plângeri penale ce vizează atât ocolul silvic, cât și agenți economici.

 

„Au fost înaintate 19 plângeri penale ce vizează tăierea fără drept de arbori aflați în gestiunea pădurarilor; o plângere penală pentru tăierea fără drept de arbori în parchetul exploatat în regie proprie de Ocolul Silvic Nera; patru plângeri penale ce vizează tăierile fără drept de arbori în parchetele agenților economici; o plângere penală ce vizează folosirea fără drept a dispozitivului special de marcat de către personalul silvic”, informează Garda Forestieră Timișoara.

 

În plus, au fost aplicate 51 de amenzi în cuantum total de peste 50.000 de lei – opt sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 18.000 lei, Ocolului Silvic Nera; 25 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 21.000 de lei, personalului Ocolului Silvic Nera și 18 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 14.000 de lei, operatorilor economici care au desfășurat activități de exploatări forestiere, fără respectarea legislației în vigoare. „S-a aplicat și măsura complementară de confiscare fizică a unui volum de material lemnos de 41,49 mc, din care 36,24 mc lemn rotund fag și 5,25 mc furnir tehnic fag – din gestiunea depozitului de material lemnos ce aparține Ocolului Silvic Nera”, mai precizează reprezentanții Gărzii Forestiere.

 

De asemenea, pentru tăieri fără drept de arbori în parchetele exploatate de către echipele Ocolului Silvic Nera, a fost retras Certificatul de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră a acestuia. Totodată, a fost solicitată retragerea Certificatului de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră deținut de doi operatori economici care au efectuat exploatări forestiere pe raza acestui ocol silvic.

 

În ceea ce privește activitatea de împădurire și curățire, inspectorii Gărzii Forestiere au depistat că multe dintre lucrări ar fi fost executate doar pe hârtie: „În urma verificării lucrărilor de împăduriri s-a constatat că acestea nu au fost executate pe suprafața de 0,59 hectare, fiind dispusă imputarea contravalorii lucrării – 6.726 lei – și a unui număr de 2.953 puieți. De asemenea, a fost dispusă imputarea sumei de 65.684,28 lei, reprezentând contravaloarea a 117,8 hectare de degajări recepționate însă neefectuate în teren și imputarea sumei de peste 24.000 lei, reprezentând contravaloarea a 42,13 hectare de curățiri recepționate însă neefectuate în teren”. Totodată, a fost constatată lipsa un număr de 1.397 puieți forestieri din specia molid din pepiniera Ocolului Silvic Nera, și în acest caz fiind dispusă imputarea pagubei – 1.397 lei, reprezentând contravaloarea puieților.

 

Pe durata controlului, inspectorii Gărzii Forestiere Timișoara au analizat și activitatea de pază a Ocolului Silvic Nera, concluziile fiind următoarele: „În cursul anului 2020, angajații ocolului au efectuat 35 de controale în fondul forestier administrat, în urma cărora au identificat doar 16 cioate ale arborilor tăiați fără drept cu un volum de 2,34 mc și o valoare de 430,12 lei; patru controale în fondul forestier al UAT-urilor, unde nu au constatat niciun fel de nereguli; cinci controale în fondul forestier efectuate de delegații Regiei Naționale a Pădurilor, care au constatat pagube provenite din tăieri de arbori fără drept, în volum de 19,14 mc, cu o valoare de 3.452,37 lei; patru controale parțiale, în urma cărora au constatat pagube provenite din tăieri de arbori fără drept, în volum de 110,34 mc, cu o valoare de 34.347,8 lei. Cu privire la respectarea regulilor silvice în parchete, Ocolul Silvic Nera a efectuat 48 de controale, aplicând doar două sancțiuni”.

 

Contactată de resita.ro, conducerea Direcției Silvice Caraș-Severin ne-a transmis că va formula un punct de vedere cu privire la rezultatele controlului anunțate de Garda Forestieră. Vom reveni.

 

Sursă foto: Garda Forestieră Timișoara

 

UPDATE, ora 16.40

 

Conducerea Direcției Silvice Caraș-Severin ne-a trimis următorul comunicat de presă, referitor la constatările Gărzii Forestiere Timișoara în urma controlului de fond de la Ocolul Silvic Nera:

 

„Direcția Silvică Caraș-Severin, ca unitate a Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, administrează cea mai mare suprafață de fond forestier proprietate publică a statului din România, având în subordine și coordonând activitatea a 17 ocoale silvice, iar controlul efectuat de Garda Forestieră Timișoara la una dintre aceste subunități, în speță Ocolul Silvic Nera, vine în sprijinul nostru și întregește eforturile comune de a reduce «hoția din pădure» și cele de identificare a punctelor vulnerabile în activitatea pază a pădurilor proprietate publică a statului din județul Caraș-Severin, ceea ce ne va permite luarea măsurilor necesare pentru îmbunătățirea actului de administrare.

 

Totuși, faptul că acest control s-a derulat pe o perioadă de 8 luni din cursul anului 2021 (aprilie – noiembrie), prin angrenarea / blocare personalului silvic în activitatea de control, a cântărit extrem de greu în activitatea curentă a Ocolului Silvic Nera și implicit a Direcției Silvice Caraș-Severin, producând întârzieri majore în actul de administrare și generând nerealizări ale indicatorilor fizici și economici pentru anul în  curs.  

 

Ceea ce Garda Forestieră Timișoara nu specifică în comunicatul referitor la rezultatele acestui control, inducând în eroare opinia publică, este faptul că:

  • din volumul tăierilor ilegale de 1194 mc, o mare parte, mai precis 552 mc, a fost identificat de către personalul Ocolului Silvic Nera, în decursul anului curent. La fel este și în cazul tăierilor de îngrijire – degajări, unde din cele 117,8 ha prezentate de garda forestieră, pentru 74,43 ha lucrări neexecutate și constatate de direcția silvică în urma verificărilor proprii deja sunt înaintate plângeri penale;
  • verificările au fost axate, în cea mai mare parte, pe activitățile derulate în perioada anilor anteriori, 2018-2020, multe dinte pagubele constatate din tăieri ilegale nefiind asumate de către personalul silvice de teren întrucât presupusele cioate provenite din tăieri ilegale erau într-un stadiu avansat de degradare, fiind vechi de cca. 4-5 ani;
  • dintre pagubele semnalate în comunicat mare parte sunt constatate de Direcția Silvică Caraș-Severin și au fost deja luate măsuri administrative și pecuniare asupra personalului vinovat și au fost înaintate plângeri penale către parchetul de pe lângă judecătoria competentă teritorial.

Toate acestea denotă faptul că garda forestieră nu recunoaște, deși nu cunoaștem motivul, aportul direcției silvice și efortul depus pentru identificarea și soluționarea problemelor de la acest ocol silvic.

 

Mai mult decât atât, ne manifestăm indignarea asupra faptului că, deși suntem în luna noiembrie a anului în curs, raportul de control al Gărzii Forestiere Timișoara întocmit la încheierea verificărilor nu a fost înaintat Direcției Silvice Caraș-Severin sau a ocolului silvic controlat, dar au fost date publicității rezultatele verificărilor.

 

Cu siguranță direcția silvică va lua cele mai drastice măsuri împotriva personalului angajat care nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu și / sau au produs cu / fără bună știință prejudicii pădurii, la această dată fiind deja în desfășurare demersurile de cercetare prealabilă în vederea sancționării și / sau desfacerii contractelor de muncă pentru 8 salariați de la acest ocol, în completarea sancțiunilor aplicate deja pentru personalul angajat al acestui ocol după controlul efectuat de către RNP Romsilva în primăvara anului în curs.

 

Suntem încrezători că, având susținerea Gărzii Forestiere Timișoara, vom reuși să impunem disciplina în actul de administrare, iar pădurile proprietate publică a statului din Caraș-Severin vor fi păzite așa cum trebuie.”, transmite Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available