Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene, RAPEX, a validat încă trei alerte din partea României în ceea ce privește măștile aflate la comercializare în țările UE. Acestea au fost semnalate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), instituția abilitată să reprezinte România la nivel european, în cazul alertării pentru produsele nealimentare.
Până în acest moment, România este autoarea a 25 de alerte referitoare la măștile comercializate în spațiul UE, menționează Biroul de presă al ANPC .„Avem toleranță zero față de practicile incorecte ale unora dintre operatorii economici. Suntem extrem de vigilenți în toate cazurile care prezintă un pericol potențial pentru viața și sănătatea consumatorilor români”, a declarat Claudiu Dolot, președintele ANPC.
ANPC se află în permanentă alertă în ceea ce privește piața de bunuri și servicii, mai ales cele absolut necesare în această perioadă marcată de pandemia Covid-19. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi avertizează, de asemenea, încă o dată, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”, astfel încât actul comercial să se desfășoare conform prevederilor legale, cu respectarea drepturilor consumatorilor.
Numit în fruntea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în data de 26 februarie 2021, reșițeanul Claudiu Dolot a anunțat azi care sunt prioritățile sale profesionale acum, după ce a ales să renunțe la funcția de conducere din Sucursala BCR Caraș-Severin pentru a merge la ANPC. „Am stabilit în primele zile de mandat, împreună cu echipa pe care o coordonez, o serie de priorități: alinierea politicilor de protecție a consumatorilor la standardele europene; introducerea, adaptarea și valorificarea de bune practici, inspirându-ne din modelele de succes ale altor țări din UE; creșterea gradului de satisfacție și de siguranță al consumatorului român prin aplicarea unor strategii coerente de educație și prevenție în rândul conumatorilor; aplicarea unei politici de toleranță zero față de practicile neconforme, care aduc atingere consumatorului român”, a declarat Dolot.
Biroul de presă al ANPC anunță, totodată, că miercuri, 10 martie 2021, va avea loc o întâlnire de lucru prezidată de noul președinte al instituției, cu scopul de a fi aduși la aceeași masă reprezentanții ONG-urilor de protecția consumatorilor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din Romania in vederea stabilirii unor linii directoare de colaborare în anul 2021.