„Noi ne-am gândit la toată lumea, la toate primăriile!” Romeo Dunca le arată obrazul celor din opoziție, care au uitat cum împărțeau ei banii când se aflau la putere

 

Aleșii județeni au reușit să nu adopte nici în ședința de ieri a Consiliului Județean Caraș-Severin proiectul de hotărâre privind repartizarea către UAT-uri a sumei de 33 de milioane de lei provenită din impozitul pe venit.

 

Înaintea ședinței de ieri, 9 februarie, a Consiliului Județean (CJ), juristul Darian Ciobanu, în calitatea sa de secretar al județului, formulase în scris o opinie cu privire la situația reclamată de cei din opoziție, care susțineau că cinci consilieri județeni PNL s-ar putea afla în conflict de interese dacă vor vota proiectul de hotărâre. Întinsă pe mai multe pagini, pledoaria lui Ciobanu lăsa de înțeles că doar unul dintre cei cinci, Ghiță Sporea, ar putea intra în această situație. Asta însemna că proiectul de hotărâre – având nevoie de minimum 16 voturi „pentru” – va trece indiferent de socotelile opoziției, dacă toți ceilalți 16 liberali din CJ se vor prezenta la ședință și vor vota proiectul.

 

De prezentat, liberalii s-au prezentat toți 17. Dar ce folos, atâta timp cât înaintea ședinței Ciobanu avusese grijă să le dea o veste care pe unii avea să-i dea peste cap?! Acesta i-a anunțat că a fost solicitat Agenției Naționale de Integritate (ANI) un punct de vedere cu privire la posibilele situații de conflict de interese din Caraș-Severin. Și că răspunsul de la ANI ar putea veni într-o zi, două, cel mult zece. Când au auzit asta, și înțelegând astfel că opinia juridică a lui Ciobanu ar putea să nu coincidă cu poziția ANI, încă doi dintre liberalii care urmau să voteze proiectul s-au înmuiat brusc. Astfel, încă din startul ședinței, după anunțul făcut de Sporea că el nu va participa la votarea proiectului de hotărâre, acesta a fost imitat de vicepreședintele Ovidiu Rădoi și de Ioan Cojocariu.

 

CITEȘTE ȘI: „A fost un șoc pentru mine!”

 

Rămași doar 14 în echipa PNL care conta la votarea proiectului, liberalii aveau nevoie și de voturi din opoziție pentru adoptarea hotărârii. Ca să voteze proiectul, cei de la PSD-PMP-PRO cereau însă ca primăriile lor comunale să primească încă 600.000 de lei din banii propuși a fi repartizați localităților urbane: 200.000 de la Reșița (sumă pe care primarul Ioan Popa anunțase că, în caz extrem, ar fi dispus să o cedeze), 100.000 de la Caransebeș și câte 50.000 de la orașe.

 

Prezent în sală, Felix Borcean, primarul Caransebeșului, a spus că el nu este de acord să renunțe la nimic din cei 1,5 milioane de lei alocați, iar președintele CJ Romeo Dunca i-a înțeles argumentele. S-a luat o pauză de consultări, s-a venit cu alte propuneri, inclusiv cu oferta primarului Popa de a ceda 300.000 de lei din cele 3 milioane propuse Reșiței, dar rezultatul a fost același. Cele două „tabere” nu s-au înțeles nici după a doua pauză, ba chiar nici după a treia. Așa că niciuna din propunerile finale nu a întrunit cele 16 voturi necesare: nici amendamentul opoziției (care vroia să se ia în continuare bani de la toate orașele, pe lângă cei 300.000 de lei de la Reșița), nici ultima ofertă a liberalilor, aceea de a se lua 300.000 de lei de la Reșița pentru a fi alocați orașului Oțelu Roșu, căruia i se propuseseră inițial 400.000 de lei.

 

CITEȘTE ȘI: „Acest «Să ni se dea!» trebuie să aibă o limită!”

 

Cele 33 de milioane de lei acoperind doar 7% din solicitările primăriilor, care însumează 458 de milioane de lei, Romeo Dunca a explicat că orașul Oțelu Roșu a avut „cele mai mici solicitări comparativ cu celelalte primării și a primit cea mai mare sumă, procentual vorbind, raportat la ceea ce a cerut. Acum, cu 400.000 de lei propuși spre alocare, are o lipsă față de ceea ce a cerut de 1,2 milioane de lei (deci cu 75% mai puțin, n.r.). Timp în care Reșița are 220 de milioane lipsă (96%), Moldova Nouă are 20 de milioane de lei lipsă (95%), Caransebeșul – 7 milioane de lei (88%). Așa trebuie gândită repartizarea propusă de noi. Doar pentru că avem automatismul că Oțelu Roșu întotdeaua a primit, iar Reșița de regulă n-a primit și n-ar trebui să primească nici acum, eu zic că nu e corect să se continue așa. Am arătat și astăzi că ținem cont și de primarii care nu au fost prezenți în sală ca să pună presiune pe noi, așa cum alții au făcut-o. Din păcate, opoziția nu a dorit să aprobe repartizarea banilor așa cum am propus-o noi”.

 

Ce se va întâmpla mai departe, știind că cele 77 de UAT-uri din județ trebuie să-și voteze bugetele până cel târziu în 11 februarie, iar cele 33 de milioane de lei încă nu au fost alocate? „Primăriile oricum nu vor avea nicio problemă majoră, pentru că UAT-urile din județ își pot vota bugetele fără această alocare, iar noi avem timp să așteptăm răspunsul de la ANI și apoi vom adopta proiectul cu repartizarea sumelor. Consiliile locale își vor putea rectifica apoi bugetele în funcție de sumele alocate de Consiliul Județean. Deoarece acum există o suspiciune, să-i zicem rezonabilă, privind un conflict de interese, așteptăm pe cei mai deștepți decât noi să ne spună ce putem face, iar apoi vom proceda în consecință. Eu sunt convins că o să depășim acest impas”, a mai declarat Romeo Dunca, nu înainte de a puncta un adevăr „uitat” de cei din opoziția de acum, care între 2016 și 2020 se aflau la putere și lăsau primării liberale chiar și cu zero lei alocați la astfel de repartizări de fonduri pe UAT-uri: „Niciodată repartizările nu au fost la fel de echilibrate cum sunt acum. Noi ne-am gândit, practic, la toată lumea, la toate primăriile!”. 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available