UPDATE. Noile restricții anunțate de Arafat nu se aplică în nicio localitate din Caraș-Severin! Cel puțin nu în această săptămână…

În localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 trece de 4 la mia de locuitori, circulaţia în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică va fi permisă până la ora 20.00. Aceeași restricție se aplică și în restul săptămânii dacă incidența depășește 7,5 la mie. Anunțul a fost făcut aseară de secretarul de stat în MAI Raed Arafat, imediat după ce Guvernul a adoptat măsurile luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Referitor la intervalul orar în care este permisă circulaţia: unde incidenţa e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică circulaţia să fie permisă până la ora 20.00, iar la operatorii economici activitatea să fie permisă până la ora 18.00. Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekendului se face când incidenţa scade sub 3,5 la mie”, a explicat aseară secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a adăugat că, în cazul în care se va depăşi incidenţa de 7,5 la mia de locuitori, măsurile vor fi valabile şi în timpul săptămânii: „A doua măsură, dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, atunci circulaţia va fi permisă până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii, iar la operatorii economici – activitatea până la ora 18.00, tot pe toată durata săptămânii. Revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie”. În cazul operatorilor economici, nu sunt afectați de aceste prevederi aceia cu activitate de livrare la domiciliu.

Pentru noaptea de 27/28 martie, chiar și în localitățile cu incidență de peste 4 la mie, se permite circulația până la ora 22.00 persoanelor care se vor deplasa pentru a participa la sărbătoarea Pesah. De asemenea, pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulația persoanelor în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru participarea la slujbele religioase cu ocazia Paștelui Catolic.

S-a operat și o modificare a modului de calcul al incidenței, măsură despre care a vorbit ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: „E foarte simplu modul de calcul al incidenței. Este de asemenea la 14 zile, de asta indicatorul se numește «incidența la 14 zile», doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă și asta pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate. Durează întotdeauna 48 de ore, cu aproximație, ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un județ sau altul. Diferența nu este fenomenală, diferența este una care, da, întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri, poate să facă lucrul ăsta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental. Dacă ne uităm la săptămâna aceasta, atunci diferența este undeva de două zile”. Mai precis, textul articolului din noul act normativ este următorul: „Prin «incidența cumulată în ultimele 14 zile» se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date”.

Situația în Caraș-Severin

Aceste măsuri au fost decise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă și aprobate în ședința de aseară a Guvernului. În primele zile, cetățenii din județul Caraș-Severin nu vor fi afectați de modificările operate de autorități. Ele vor intra în vigoare astăzi, după publicarea în Monitorul Oficial a HG-ului adoptat aseară. Dar, ținând cont de noul mod de calculare a incidenței și cunoscând situația din acest moment, când în nicio localitate cărășeană incidența pe ultimele 14 zile nu atinge pragul de 4 la mie, cel puțin până duminică, 28 martie, nu se pune problema depășirii acestei cifre în vreo localitate din județ.

Conform raportării de ieri a DSP, care ține cont de numărul cazurilor de COVID-19 apărute în precedentele 14 zile, cele mai apropiate localități de noul prag de 4 cazuri la mia de locuitori sunt: Grădinari – 3,44 la mie (7 cazuri), Slatina-Timiș – 3,00 (9), Mehadica – 2,94 (2), Vărădia – 2,81 (4), Reșița – 2,66 (233), Copăcele – 2,60 (3), Goruia – 2,59 (2). Odată cu aplicarea noului sistem de calcul, toate aceste cifre vor fi valabile abia peste două zile. Așadar, cel puțin până la începutul săptămânii vitoare, în Caraș-Severin nu vom avea în nicio localitate incidența critică de 4 la mie. Deci nici noile restricții adoptate de autorități.

UPDATE, ora 15.00

Premierul Florin Cîțu a anunțat pe Facebook, cu puțin timp în urmă, că HG-ul adoptat ieri nu va intra în vigoare astăzi, ci duminică!

„Precizări referitoare la Hotărârea CNSU privind noile măsuri
Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziție să se pregătească, am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie”, a anunțat prim-ministrul Florin Cîțu.

Sursă foto: g4media.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available