Mai sunt 10-11 zile până la debutul noului an școlar și, pe lângă incertitudiunile legate de modul în care se vor desfășura cursurile în contextul pandemiei de coronavirus, avem cel puțin câteva certitudini… nefericite. Nu toate unitățile de învățământ din Caraș-Severin au autorizații sanitare de funcționare și, cu excepția a 14 unități din zonele urbane, niciuna nu are cabinet medical școlar.
Ministrul Educației, Monica Anisie, declara, săptămâna trecută, la un post național de televiziune, că în momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare din întreaga țară și că se caută soluții, împreună cu Ministerul Sănătății, de genul celor aplicate în perioada examenelor naţionale, când în fiecare unitate de învăţământ a fost câte un medic sau un asistent medical. Situația de acum este, însă, cu totul diferită, numărul unităților de învățământ pentru care trebuie găsite cadre medicale fiind mult mai mare.
Probleme la orașe
Potrivit unui raport întocmit de Direcția de Sănătate Publică, în Caraș-Severin sunt doar 14 cabinete medicale școlare, toate în mediul urban, 10 medici școlari și 41 de asistenți medicali, pentru o rețea școlară ce numără peste 400 de creșe, grădinițe, școli primare și gimnaziale și licee. Toate cele 14 cabinete medicale școlare sunt în mediul urban: 5 la Reșița, 5 la Caransebeș și câte unul la Oravița, Moldova Nouă, Băile Herculane și Oțelu Roșu. Necesarul de medici școlari ar fi, potrivit aceluiași raport, de 29, însă în momentul de față sunt finanțate doar 10 posturi, la Reșița, Caransebeș, Oravița și Măureni. Așadar, nici măcar toate cabinetele medicale școlare existente nu au, în momentul de față, medici, cele de la Oțelu Roșu, Băile Herculane și Oțelu Roșu funcționând doar cu asistenți medicali.
Probleme în mediul rural
Lipsa asistenței medicale nu este, însă, singura problemă întâlnită în unitățile de învățământ din mediul rural. 28 dintre acestea, aflate în comunele Sacu, Ciuchici, Ticvaniu Mare, Păltiniș, Berzovia, Răcășdia, Berliște, Dognecea, Ciudanovița, Naidăș și Șopotu Nou, nu au nici măcar apă curentă. Iar în ceea ce privește autorizațiile sanitare de funcționare, 15 unități de învățământ din județ nu sunt, la această dată, autorizate. Toate se află în mediul rural, în comunele Ticvaniu Mare (patru unități de învățământ), Turnu Ruieni, Berzovia, Răcășdia, Berliște, fiecare cu câte două unități de învățământ neautorizate, și Naidăș, Șopotu Nou și Ciudanovița, cu câte o unitate de învățământ.
Într-o vizită de lucru efectuată în județ zilele trecute, vicepremierul Raluca Turcan, reamintim, a declarat că Guvernul a pus la dispoziție 175 de milioane de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, „care să fie decontați autorităților publice locale, școlilor sau inspectoratelor școlare astfel încât să achiziționeze rapid 500.000 de tablete sau laptopuri, măști de protecție și containere sanitare în localitățile unde nu există racordare la apă și canal”. Rămâne să vedem câți edili vor profita de această oportunitate. Și câți îi vor lăsa pe copii cu ochii în soare în prima zi de școală.