Suntem prezenți și pe

Administrație

„O.P.E.N. Municipiul Reșița”, pas cu pas

Publicat cu

în

Primăria Reșița anunță că au fost create cinci grupuri de lucru în cadrul parteneriatului dintre municipalitate și Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, care are ca obiectiv dezvoltarea capacitații de planificare și fundamentarea procesului decizional la nivelul administrației publice locale din Reșița.

Municipiul Reșița derulează, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, proiectul „Organizarea unei Planificări Echilibrate a Nevoilor Municipiului Reșița – O.P.E.N. Municipiul Reșița”, având ca obiectiv dezvoltarea capacitații de planificare și fundamentarea procesului decizional la nivelul administrației publice locale din municipiu prin realizarea documentelor strategice SIDU și PMUD – orizont 2030. În cadrul activității 3 a proiectului, „Planificarea și fundamentarea procesului decizional din administrația publică locală reșițeană”, Subactivitatea 3.1 „Elaborarea SIDU Municipiul Reșița Orizont 2030” este prevăzută a se realiza Strategia de dezvoltare a municipiului Reșița orizont 2030.

„Acest tip de strategie trebuie să demonstreze existența unei  viziuni strategice a comunității, dar și oportunitatea, prioritatea și  complementaritatea  proiectelor  de  dezvoltare  pe  care  le conține, pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare armonioasă a comunității in perioada următoare  de programare. Pentru maximizarea șanselor de accesare a fondurilor europene nerambursabile, obiectivele strategiei trebuie să fie în linie cu obiectivele declarate ale Uniunii, așa cum sunt ele prezentate pentru orizontul de timp 2030, dar și cu obiectivele stipulate în cadrul documentelor programatice de la nivel național și regional, în vederea atingerii indicatorilor de program stabiliți”, explică reprezentanții Primăriei Reșița.

Prima etapă în elaborarea strategiei constă în realizarea analizei preliminare de către experți din cadrul Universității Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. În cadrul acestei etape, informează municipalitatea, în cursul lunii ianuarie s-au constituit cinci grupuri de lucru la care au fost invitaţi să participe actorii locali (stake-holderii) reprezentativi (reprezentanţi ai mediului public, privat, societate civilă din Reşiţa). Cele cinci grupuri de lucru au fost organizate pe domenii specifice de activitate: 1. Dezvoltare economică locală – turism; 2. Capacitate administrativă (guvernare, e-guvernare, dezvoltare metropolitană, reziliență comunitară); 3. Social-Sănătate; 4. Dezvoltare urbană și comunitară (urbanism, mobilitate, mediu); 5. Educație-Tineret-Cultură.

CITEȘTE ȘI: Strategia de dezvoltare a Reșiței, upgradată de specialiștii care au elaborat strategia municipiului Cluj-Napoca

„După elaborare, strategia Reşiţa Orizont 2030 va fi pusă în consultare publică şi ulterior supusă spre aprobare în cadrul unei ședințe a Consiliului Local al Municipiului Reșița. Primăria Municipiului Reșița şi Consiliul Local al Municipiului Reşiţa, prin aprobarea strategiei, își vor asuma toate responsabilitățile unei bune coordonări în implementarea strategiei, astfel încât prin implementarea proiectelor şi programelor cuprinse în acest document să creeze un spațiu de interacţiune și colaborare interinstituțională propice continuării procesului de revitalizare locală și care să conducă la o dezvoltare locală sustenabilă în interesul comunității”, se arată într-un comunicat al Compartimentului Comunicare, Relații cu Presa și Evenimente Publice al municipalități.

Upgradarea strategiei de dezvoltare a municipiului Reșița cu ajutorul specialiștilor din cadrul UBB Cluj-Napoca, care au elaborat, printre altele, și strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, se face în baza unei finanțări europene de aproape 4 milioane de lei. Mai exact: valoarea totală a proiectului este 3.941.747 lei, din care 3.862.912 lei suma eligibilă nerambursabilă; valoare eligibilă nerambursabilă din FSE – 3.350.485 lei (85%); valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 512.427 lei (13%); cofinanţarea eligibilă a beneficiarului şi partenerului: 78.835 lei (2%).

Bugetul beneficiarului UAT Municipiul Reşiţa este de 3.355.054,50 lei, din care 67.101 lei (2%) reprezintă cofinanţarea primăriei, iar bugetul partenerului Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca – 586.692 lei, din care 11.734 lei (2%) este cofinanţarea universităţii. Durata proiectului este 24 de luni, termenul de finalizare finnd stabilit pentru 18 mai 2022.

Sursă foto: Facebook Banatul Montan, ianuarie 2021

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Administrațieo oră în urmă

Stația de oxigen de la Staționarul 3 al SJUR va fi repusă în funcțiune. Consiliul Județean a alocat sumele necesare

Sănătate6 ore în urmă

12 posturi de medici scoase la concurs în Reșița. S-au înscris doar 7 candidați, dintre care 5 medici rezidenți. Nu se găsesc soluții pentru Terapia Intensivă!

Actualitate7 ore în urmă

UPDATE. Se întrerupe furnizarea apei potabile în zona Pecinișca din Băile Herculane. Și în cartierul Poiana Golului dn Reșița

Actualitate11 ore în urmă

UPDATE. Un nou focar de COVID-19 la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Numărul focarelor s-a dublat, în ultima lună, în Caraș-Severin

Actualitate22 de ore în urmă

Un primar urechist: „Știam că se întâmplă ceva necurat acolo”. Aquacaraș și Poliția Locală Caransebeș îi demonstrează lui Felix Borcean că bate câmpii [FOTO]

Utile24 de ore în urmă

O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Actualitateo zi în urmă

Filtre rutiere pe drumurile publice din Caraș-Severin. Zeci de șoferițe au fost trase pe dreapta de polițiști

Actualitateo zi în urmă

„Cititul dăunează grav ignoranței!”. Elevii unei școli din Reșița au vestit venirea primăverii într-un mod inedit

Administrațieo zi în urmă

Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

Actualitateo zi în urmă

Două străzi din Reșița, fără apă potabilă

Cele mai citite