Primăria Reșița anunță că au fost create cinci grupuri de lucru în cadrul parteneriatului dintre municipalitate și Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, care are ca obiectiv dezvoltarea capacitații de planificare și fundamentarea procesului decizional la nivelul administrației publice locale din Reșița.
Municipiul Reșița derulează, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, proiectul „Organizarea unei Planificări Echilibrate a Nevoilor Municipiului Reșița – O.P.E.N. Municipiul Reșița”, având ca obiectiv dezvoltarea capacitații de planificare și fundamentarea procesului decizional la nivelul administrației publice locale din municipiu prin realizarea documentelor strategice SIDU și PMUD – orizont 2030. În cadrul activității 3 a proiectului, „Planificarea și fundamentarea procesului decizional din administrația publică locală reșițeană”, Subactivitatea 3.1 „Elaborarea SIDU Municipiul Reșița Orizont 2030” este prevăzută a se realiza Strategia de dezvoltare a municipiului Reșița orizont 2030.
„Acest tip de strategie trebuie să demonstreze existența unei viziuni strategice a comunității, dar și oportunitatea, prioritatea și complementaritatea proiectelor de dezvoltare pe care le conține, pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare armonioasă a comunității in perioada următoare de programare. Pentru maximizarea șanselor de accesare a fondurilor europene nerambursabile, obiectivele strategiei trebuie să fie în linie cu obiectivele declarate ale Uniunii, așa cum sunt ele prezentate pentru orizontul de timp 2030, dar și cu obiectivele stipulate în cadrul documentelor programatice de la nivel național și regional, în vederea atingerii indicatorilor de program stabiliți”, explică reprezentanții Primăriei Reșița.
Prima etapă în elaborarea strategiei constă în realizarea analizei preliminare de către experți din cadrul Universității Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. În cadrul acestei etape, informează municipalitatea, în cursul lunii ianuarie s-au constituit cinci grupuri de lucru la care au fost invitaţi să participe actorii locali (stake-holderii) reprezentativi (reprezentanţi ai mediului public, privat, societate civilă din Reşiţa). Cele cinci grupuri de lucru au fost organizate pe domenii specifice de activitate: 1. Dezvoltare economică locală – turism; 2. Capacitate administrativă (guvernare, e-guvernare, dezvoltare metropolitană, reziliență comunitară); 3. Social-Sănătate; 4. Dezvoltare urbană și comunitară (urbanism, mobilitate, mediu); 5. Educație-Tineret-Cultură.
„După elaborare, strategia Reşiţa Orizont 2030 va fi pusă în consultare publică şi ulterior supusă spre aprobare în cadrul unei ședințe a Consiliului Local al Municipiului Reșița. Primăria Municipiului Reșița şi Consiliul Local al Municipiului Reşiţa, prin aprobarea strategiei, își vor asuma toate responsabilitățile unei bune coordonări în implementarea strategiei, astfel încât prin implementarea proiectelor şi programelor cuprinse în acest document să creeze un spațiu de interacţiune și colaborare interinstituțională propice continuării procesului de revitalizare locală și care să conducă la o dezvoltare locală sustenabilă în interesul comunității”, se arată într-un comunicat al Compartimentului Comunicare, Relații cu Presa și Evenimente Publice al municipalități.
Upgradarea strategiei de dezvoltare a municipiului Reșița cu ajutorul specialiștilor din cadrul UBB Cluj-Napoca, care au elaborat, printre altele, și strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, se face în baza unei finanțări europene de aproape 4 milioane de lei. Mai exact: valoarea totală a proiectului este 3.941.747 lei, din care 3.862.912 lei suma eligibilă nerambursabilă; valoare eligibilă nerambursabilă din FSE – 3.350.485 lei (85%); valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 512.427 lei (13%); cofinanţarea eligibilă a beneficiarului şi partenerului: 78.835 lei (2%).
Bugetul beneficiarului UAT Municipiul Reşiţa este de 3.355.054,50 lei, din care 67.101 lei (2%) reprezintă cofinanţarea primăriei, iar bugetul partenerului Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca – 586.692 lei, din care 11.734 lei (2%) este cofinanţarea universităţii. Durata proiectului este 24 de luni, termenul de finalizare finnd stabilit pentru 18 mai 2022.
Sursă foto: Facebook Banatul Montan, ianuarie 2021