O sută de profesori din Caraș-Severin, examinați la Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița

 

Miercuri, 14 iulie, de la ora 9.00, o sută de dascăli cărășeni urmează să susțină, în centrul de examen de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2021.

 

Miza examenului de azi, care se va desfășura la 21 de discipline, este uriașă pentru dascălii admiși la examinarea națională. „Cadrele didactice promovate la examenul pentru definitivare în învățământ dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.”, explică Ion Chiosa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

 

Din județul nostru au fost admiși la proba scrisă și sunt așteptați să participe cei 100 de candidați care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an; calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”; media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective).

 

În vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 7.30 și, cel mai târziu, la ora 8.00, în baza unui document de identitate valabil. Vor fi respectate toate măsurile specifice în vigoare, aplicabile în cazul examenelor naționale, referitoare la normele de prevenire și combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2. 

 

După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depășit numai în cazul candidaților cu cerințe speciale cărora, ca urmare a solicitării și pentru asigurarea egalității de șanse, li s-a aprobat acest lucru. Elaborarea subiectelor, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, elaborarea baremelor de evaluare și afișarea acestora, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro, sunt asigurate de Centrul National de Politici și Evaluare în Educație. După finalizarea probei scrise, subiectele și baremele de evaluare se vor afișa și la avizierele centrelor de examen. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8.

 

Primele rezultate vor fi afișate în data de 21 iulie, la Colegiul Național „Traian Lalescu” și pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestațiile se depun, conform calendarului aprobat, în zilele de 21 și 22 iulie. Rezultatele finale se afișează în data de 28 iulie.

 

Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național pentru definitivare în învățământ, despre programele specifice pentru examen, precum și despre candidații admiși la acest examen sunt disponibile pe site-ul definitivat.edu.ro.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available