Octombrie negru din cauza crizei sanitare. Administrația Cimitirelor Reșița, mai solicitată ca niciodată

 

Pe fondul epidemiei antivaccinare, valul 4 al pandemiei de COVID-19 pune o presiune tot mai accentuată pe sistemul sanitar. Numărul deceselor din cauza infecțiilor cu coronavirus, dar nu numai, este în continuă creștere. În Reșița, Administrația Cimitirelor a trebuit să ia măsuri extreme pentru a face față solicitărilor.  

 

Dacă încă mai există indivizi care pun la îndoială pericolul infecțiilor cu SARS-CoV-2 sau eficiența vaccinării anti-COVID-19, realitatea de zi cu zi nu poate fi contestată de nimeni: spitalele sunt suprasolicitate, iar numărul pacienților care nu mai pot fi salvați de la moarte este tot mai mare.

 

Până să resimțim din plin efectele valului 4 al pandemiei de COVID-19, înhumările în cimitirele din Reșița se făceau de regulă cinci zile pe săptămână, de luni până vineri. Din luna octombrie, însă, nu s-a mai putut. Administrația Cimitirelor a trebuit să-și mărească personalul, cu aproape 70%!, și să permită organizarea de înmormântări șapte zile din șapte. Pentru că numărul solicitărilor a crescut de două până la trei ori față de media lunară a anilor 2019 și 2020!

 

Situația ne-a fost semnalată de directorul Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local (DIRPCL), Daniel Călin: „Adevărul este crunt – pentru că nu mai face față solicitărilor, Administrația Cimitirelor Reșița a fost nevoită să facă înhumări în fiecare zi, dar, cu toate acestea, tot a trebuit să-și mărească numărul angajaților, de la 15 la 25. Realitatea este dureroasă: în condițiile în care media zilnică de înhumări de-a lungul anului 2019 a fost 2,5, iar în 2020 – 2,7, luna trecută, deci în octombrie 2021, aceasta a crescut la 6,6, dacă e să păstrăm același sistem de referință ca-n trecut, când înhumările se făceau – cu foarte puține excepții – de luni până vineri”.

 

CITEȘTE ȘI: Măsurile anti-COVID, opționale pentru unii cărășeni. Peste 150 de persoane amendate în trei zile pentru încălcarea regulilor [FOTO]

 

În cele opt cimitire din Reșița administrate de municipalitate, în luna octombrie au fost îngropate 139 de corpuri neînsuflețite, 54 dintre acestea reprezentând cazuri COVID. Cele mai multe înhumări s-au făcut în Cimitirul nr. 8 (foto) din Govândari: 91, aproape jumătate din decese (45%) fiind cauzate de infecțiile cu coronavirus. Doar în ultima săptămână a lunii trecute, Administrația Cimitirelor din Reșița a avut de-a face cu 39 de decese, 21 dintre acestea fiind cazuri COVID.

 

În ultimele șapte zile, în spitalele din Reșița, Caransebeș și Oravița – singurele din județ cu secții COVID-19 – s-au înregistrat 81 de decese ale unor pacienți infectați cu SARS-CoV-2: marți (26 octombrie) – 10, miercuri – 11, joi – 12, vineri – 9, sâmbătă – 11, duminică – 16, luni (1 noiembrie) – 12! Peste 90% din persoanele decedate, majoritatea având și alte boli, nu erau vaccinate anticovid. Dintre pacienții confirmați cu COVID-19 care au murit în ultimele 24 de ore, doi nu aveau comorbidități, potrivit Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin. Unul era în vârstă de 75 de ani, iar celălalt… de 44 de ani. Ambii aleseseră să nu se vaccineze.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite