Omul de lângă tine, proiect al primarului Popa. „Veți fi surprinși câți oameni frumoși avem în jurul nostru!”

Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, printr-o postare pe o rețea de socializare, vine cu o propunere pentru anul 2021: să prezinte oameni deosebiți din comunitate, începând acest program cu un articol de pe pagina web a Oanei Doda.

Oana relatează două călătorii ale ei către două capete diferite ale lumii. Prima călătorie începe după împlinirea vârstei de 30 de ani: Oana lucra de 6 ani într-o companie multinațională și accesase un credit imobiliar pentru un apartament în Timișoara. Tânăra mărturisește că era conștientă de faptul că, din afară, totul părea să meargă bine, dar acest lucru nu era în concordanță cu sentimentele ei, ea simțind un război în suflet, căutând mereu ceva și neștiind niciodată ce. Din dorința de a găsi acel ceva, a ales să plece într-o călătorie care se dorea a fi revelatoare, Camino de Santiago pe bicicletă. Camino este de fapt un pelerinaj care traversează Spania de la granița cu Franța până aproape pe coasta vestică a Spaniei, până în Santiago de Compostela, și are o lungime de 1400 km. Tânăra a ales acest pelerinaj, auzind multe povești ale unor oameni care și-au găsit menirea în această călătorie, povești auzite de ea în 2007-2008, când aceasta locuise în Santiago. În 2016 și-a luat concediu pentru o lună și a plecat. Cu un ghiozdan de 10 kg și o bicicletă închiriată care o aștepta în Santander. Regretul Oanei în legătură cu această călătorie este că a plecat cu un plan bine definit și l-a respectat cu strictețe, simțind că a făcut această călătorie doar pentru a o bifa. Tânăra își descrie prima călătorie în căutarea sinelui făcută ușor pe fugă, fără să aibă vreo revelație.

A doua călătorie a Oanei a avut loc după un an jumătate, către un alt capăt al lumii, Patagonia. De data aceasta, nu a mai plecat singură, ci cu o prietenă, iar călătoria a durat două luni. Oana consideră că, „dacă nu îți permiți să trăiești un pic de necunoscut, un pic fără plan, nu ai nicio șansă să întâlnești altceva decât ceea ce știi sau ceea ce ești pregătit să găsești”. Cu toate acestea, și de această dată a făcut un plan, a luat bilete de avion care să-i ușureze călătoria. Tânăra declară ca această călătorie a fost foarte importantă pentru ea, întâlnind mulți oameni și personaje colective care aveau să-i impacteze viața mai mult decât și-a dat seama pe moment. Această călătorie a făcut-o să realizeze că percepția timpului este dată de fiecare individ, fiind în contact cu o altă cultură. Oana susține că oamenii de la capătul pământului nu sunt lipsiți de necazuri, dar sunt tot timpul zâmbitori, au chef de o glumă, dansează, cântă și nu le este frică să fie afectuoși unii cu ceilalți. În urma acestei călătorii, mult mai spectaculoasă ca prima, Oana declară revelația sinelui așteptată a fi încă departe de ea, întorcându-se cu multe amintiri, dar rămânând tot „omul iubitor de munte blocat într-un oraș plat”.

În ianuarie 2021, la 5 ani de la prima călătorie, Oana merge cu doi prieteni și un câine pe Semenic și simte că este pe departe cel mai frumos munte din lume. Mărturisește că este pentru prima oară când nu vrea să lungească plimbarea, nu vrea să mai meargă pe o altă rută, nu vrea să schimbe nimic, se mulțumește cu o plimbare simplă într-o zi de joi, fără destinație. Oana simte că a pornit în călătoria bună, decide să nu mai dea importanță căutării sensului, luând fiecare zi așa cum vine, făcând ceea ce îi place și învățând în fiecare zi ceva nou.

Oana Doda a renunțat la confortul orașului și la un job bine plătit, iar dragostea pentru tot ce o înconjoară s-a transformat în afacerea ei, Doda Natural, bazată pe plante din zona Carașovei. Iar primarul spune că, în acest an, pe profilul său de facebook va promova cât poate de mult astfel de inițiative. „Omul de lângă tine! Este una din propunerile mele pe 2021! Să prezint publicului, prietenilor virtuali, persoane de lângă noi, pe care le apreciem și care aduc optimism și speranță! Veți fi surprinși câți oameni frumoși avem în jurul nostru!”, scrie primarul Ioan Popa pe contul său de facebook.

Ideea primarului nu este inedită, mai ales în pandemie s-a pus foarte mult accentul pe promovarea producătorilor locali, cei care susțin atât taxele locale, cât și care dau valoare adăugată produselor locale.

Oana Doda a lucrat timp de 10 ani într-o companie multinațională care a crescut odată cu ea. Fiind un om care iubește natura, munții și animalele, a realizat că ceva nu funcționa. Inițial, “Doda” a venit din ideea Oanei de a fi doică de ocazie, mai târziu transformându-se în afacerea ei de astăzi.
Doda Natural s-a născut din interesul Oanei pentru natură, devenind foarte conștientă de chimicalele pe care oamenii le folosesc pe piele și a început să-și facă singură săpunuri. Doda a apelat la prietenele ei, care au împins-o să continue și au ajutat-o să își dezvolte produsele prin feedback continuu. Oana a decis să renunțe la slujba din corporație și să se mute la Carașova pentru a crea și crește brandul și pentru a putea oferi oricui dorește produse naturale, făcute hand made și care să fie prietenoase atât cu mediul cât și cu pielea pe care ajung. O mică afacere, căreia i-a spus Doda Natural.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite