Opoziția, la putere? Ce funcții parlamentare au primit senatorii și deputații de Caraș-Severin

După depunerea jurământului de parlamentari aleși pentru legislatura 2020-2024, la sfârșitul lunii decembrie a fost stabilită componența birourilor permanente și comisiilor permanente ale celor două Camere. În funcții de conducere au fost aleși doar doi parlamentari de Caraș-Severin. Ambii de la PSD.

În legislatura trecută, singurul parlamentar cărășean care a făcut parte dintr-unul din birourile permanente, care au în componență câte 13 politicieni, a fost liberalul Ion Marcel Vela. Fiind ales în funcția de secretar al Senatului, în perioadele 21.12.2016-31.01.2018 și 26.09.2018-25.11.2019, Vela făcea parte implicit din Biroul Permanent al camerei superioare a Parlamentului.

De această dată, după validarea parlamentarilor aleși la scrutinul din 6 decembrie 2020 și împărțirea posturilor de conducere partidelor în funcție de ponderea fiecăruia în noul Legislativ, în Biroul Permanent al Senatului a intrat un alt polician cărășean, Ion Mocioalcă. Acesta a ajuns acolo ca urmare a propunerii Grupului parlamentar PSD, care a hotărât ca una din funcțiile de secretar al Senatului care revenea social-democraților să fie ocupată de Mocioalcă.

Dincolo, la Camera Deputaților, la fel ca și în legislatura trecută, în Biroul Permanent nu a ajuns niciun parlamentar de Caraș-Severin. Și totuși, unul dintre aceștia a obținut o funcție de conducere într-una din comisiile permanente ale Camerei: Silviu Hurduzeu (PSD), ales vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Majoritatea parlamentarilor aleși în județul nostru fac parte din câte două comisii permanente, după cum urmează: Ion Mocioalcă (PSD) – membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și în Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi; Ion Marcel Vela (PNL) – membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic (la Senat); Florin Silviu Hurduzeu (PSD) – vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor și membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic; Jaro Norbert Marșalic (PNL) – membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale și în Comisia pentru sănătate şi familie; Marius Damian (PSD) – membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale și în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport (la Camera Deputaților). Acesta din urmă face parte și din Comisia de validare din cadrul Camerei, care are în componență 30 de membri.

Singurii parlamentari de Caraș-Severin repartizați în câte o singură comisie permanentă sunt deputații Dumitru Rujan (PNL), membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, și Attila Kelemen (UDMR), secretar al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare.

În grupurile parlamentare ale partidelor, niciun senator sau deputat de Caraș-Severin nu deține vreo funcție de conducere. În legislatura trecută, Valeria Schelean a fost pentru o scurtă perioadă de timp (decembrie 2016 – septembrie 2017) vicelider al Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, iar Ion Mocioalcă a deținut pentru o și mai scurtă perioadă (iunie-septembrie 2019) funcția de vicelider al Grupului parlamentar PRO România.

UPDATE, ora 10.50

Rectificare. Ni se atrage atenția că, în legislatura 2016-2020, și Luminița Jivan a fost vicelider de grup parlamentar. Și-ntr-adevăr, Jivan a deținut funcția de vicelider al Grupului PSD din Camera Deputaților în perioada septembrie 2019 – septembrie 2020, până în momentul în care a demisionat din PSD.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite