Opt zimbri aduși în Caraș-Severin din Germania și Elveția au fost băgați în… carantină

După amânări din cauza pandemiei, provocări din cauza furtunilor și zeci de ore de drum, opt zimbri au ajuns, miercuri seară, la Armeniș pentru a se alătura celei mai mari populații de zimbri liberi din România, alcătuită din cel puțin 57 de exemplare. Cei opt zimbri au fost aduși din rezervații și centre de reproducere din Germania și Elveția.

Drumul celor opt zimbri, șase femele și doi masculi, spre libertatea din sălbăticia Carpaților Meridionali a început din șase rezervații din Germania și Elveția. Grupul de femele a fost găzduit de rezervația Springe timp de mai multe luni pentru a forma o turmă compactă și astfel a le mări șansele de adaptare într-un mediu nou.

„Pregătirile pentru transport necesită multă atenție. De la selecția exemplarelor pentru a avea diversitate genetică, până la montarea colarelor și îmbarcarea lor, suntem cu totul focusați pe binele zimbrilor, pe șansa lor de a trăi în libertate”, mărturisește Florin Hălăștăuan, coordonatorul rangerilor.

O dată ajunși în zona de resălbăticire din Măgura Zimbrilor, în apropierea comunei Armeniș, zimbrii au intrat în carantină într-un țarc de aclimatizare. De aici vor fi eliberați într-un areal de 15 hectare pentru a se familiariza cu noul habitat. Acesta va fi primul lor pas spre libertate, unde vor ajunge după câteva luni de acomodare, alături de cele peste 57 de exemplare care alcătuiesc, în prezent, cea mai mari populație de zimbri liberi din România.

„Zimbrii sunt încă în perioada de năpârlire, dar în curând vor avea blana bogată și lucioasă. După perioada de aclimatizare, în care sunt atent monitorizați de rangeri și medicul veterinar, urmează eliberarea în zona de resălbăticire care le dă șansa să descopere un teritoriu nou și mozaicat, plin de păduri și pajiști. Porțile către sălbăticie se vor deschide peste câteva luni, iar zimbrii se vor alătura exemplarelor experimentate care se feresc de oameni. Rangerii îi vor monitoriza prin semnalele GPS emise de colare, camere ascunse și mii de ore în teren pe urmele lor. Datele colectate sunt esențiale pentru a înțelege comportamentul și impactul lor asupra mediului”, au transmis reprezentanții WWF România, organizație care, împreună cu Rewilding Europe, derulează de 6 ani proiectul LIFE-Bison de repopulare cu zimbri a Carpaților Meridionali.

„Fiecare transport reușit și fiecare naștere în sălbăticie este un succes pentru efortul depus în conservarea acestor animale vulnerabile, și nu numai, fiindcă zimbri sunt elemente cheie pentru sănătatea unui ecosistem, precum și pentru sănătatea noastră. În plus, dezvoltarea sustenabilă în zona proiectului prin ecoturism depinde de ei”, a declarat Marina Drugă, manager proiect LIFE-Bison.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available