Ordonanța lui Ciolacu, impact devastator asupra vehiculelor istorice! Patrimoniul tehnic mobil al României, condamnat la pieire!

 

Prin eliminarea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport aflate în patrimoniul tehnic și cultural al României, așa cum prevede proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului privind modificarea Codul fiscal, cele aproape 11.000 de vehicule istorice din țară ar putea ajunge la fier vechi!

 

Semnalul de alarmă a fost tras astăzi de către Retromobil Club România, asociația națională a proprietarilor și restauratorilor de vehicule istorice. Aceasta reunește 4.200 de membri colecționari, patrimoniul național de vehicule istorice numărând în prezent circa 10.900 de autovehicule înmatriculate care au fost atestate ca vehicule istorice. În Caraș-Severin există 50 de astfel de vehicule, dintre care cinci autocamioane (foto) deținute de un colecționar din Iabalcea, spune Andrei Rotaru, reprezentantul județean al Retromobil Club România.

 

„Considerăm că măsura de impozitare a vehiculelor istorice ca mijloace de transport nu numai că nu va îmbunătăți veniturile colectate la bugetul României, dar va avea efecte devastatoare pentru patrimoniul tehnic național întrucât vom asista la retragerea imediată din circulație a câtorva mii de vehicule istorice, unele cu o vechime de aproape 100 de ani, deoarece proprietarii acestora nu vor avea puterea financiară de a achita un impozit egal cu cel al unor automobile noi de lux”, semnalează Andrei Rotaru.

 

 

Într-un memoriu trimis Guvernului Ciolacu, Retromobil Club România cere Executivului menținerea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport pentru vehiculele istorice, aplicabilă în legislația aflată în vigoare, deoarece consideră că aceasta este singura variantă în măsură să poată să compenseze parțial cheltuielile considerabile ocazionate de conservarea, restaurarea și prezentarea publică gratuită a vehiculelor istorice. Fiind, în fapt, o măsură firească de protecție din partea instituțiilor statului, menită să sprijine eforturile considerabile depuse pentru cultivarea pasiunii de colecționare și restaurare a vehiculelor istorice.

 

Scutirea de la plata impozitelor pe mijloacele de transport a vehiculelor istorice, arată reprezentanții Retromobil într-un comunicat redat mai jos, este o practică existentă în majoritatea statelor europene – Suedia, Italia, Olanda, Cehia, Croația, Franța, Slovacia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Polonia etc. – deoarece prin această facilitate este acordat un sprijin posesorilor de vehicule istorice care fac eforturi financiare considerabile să salveze de la dispariție vehiculele vechi de peste 30 de ani.

 

 

Sursă foto: Retromobil – Filiala Caraș-Severin

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available