Pași spre civilizație în Caraș-Severin! Începem să înțelegem că locul gunoaielor nu e pe malul apelor. Dar printre noi mai există și excepții!

Timp de 5 săptămâni, Administrația Bazinală de Apă Banat împreună cu reprezentanți ai Prefecturii Caraș-Severin, ai Gărzii de Mediu și ai Gărzii Forestiere au stat cu ochii pe cursurile de apă din județ. Au fost verificate malurile apelor din 19 localități, fiind vizate bazinele hidrografice Timiș, Bârzava, Caraș și Cerna.

Având în vedere că suntem la începutul perioadei în care, de obicei, se anunță ploi, pentru evitarea inundațiilor s-a urmărit, în special: modul în care au fost realizate măsurile lăsate la precedenta verificare, identificarea unor posibile deșeuri de material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă verificate, precum și în secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor, care pot conduce, prin antrenarea lor, la obturarea scurgerii. S-a urmărit și identificarea unor depozite de material lemnos pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite, dar și modul în care au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, precum și cursurile de apă pe raza localităților verificate.

Reșița, în categoria bunelor exemple

Veștile, în general, sunt bune. Primarii localităților, dar și cetățenii au înțeles necesitatea respectării unor măsuri elementare de îngrijire a mediului înconjurător.

În localitățile apărținătoare municipiului Reșița, starea de salubrizare a Bârzavei a fost găsită foarte bună, 95% corespunzătoare. Celelalte 5 procente țin de identificarea pe malul Bârzavei, în amonte de fosta baie comunală și în cartierul Câlnic, depozitări răzlețe de pământ și resturi de materiale de construcții. Au fost dispuse măsuri de înlăturare a deșeurilor.

„S-a constatat o îmbunătățire a stării de salubrizare a cursurilor de apă, față de verificările anterioare. Majoritatea administrațiilor locale verificate au arătat că înțeleg importanța întreținerii cursurilor de apă și a rigolelor din regiunea administrată, cât și a informării cetățenilor riverani privind obligația acestora de a păstra starea salubră a malurilor cursurilor de apă”, au concluzionat reprezentanții ABA Banat. Care au prezentat și câteva excepții, întâlnite în orașul Bocșa și în comuna Iablanița, cu satele aparținătoare.

Cazurile Bocșa și Iablanița

În orașul Bocșa s-au efectuat controale în cele 5 cartiere: Măgura, Bocșa Română, Bocșa Vasiova, Neuwerk și Bocșa Montană. S-a constatat „necesitatea salubrizării în totalitate a cursurilor de apă Cremeni și Măgura”, subliniază specialiștii ABA Banat, deoarece au fost observate abandonări de deșeuri municipale, depozitări de material, deșeuri provenite din construcții. Au fost dispuse măsuri de înlăturare a deșeurilor.

Un alt minus îl reprezintă situația descoperită pe lungimea cursurilor de apă Globu Craiovei și Calva (afluenții Cernei), în intravilanul localităților Globu Craiovei, Petnic și Iablanița, în zonele unde gospodăriile sunt riverane la cursurile de apă. S-au găsit depozitări de gunoi de grajd, de pământ, deșeuri vegetale, crengi, coceni, cauciucuri și abandonări de deșeuri municipale. Primăriei Iablanița i-a fost aplicată o sancțiune contravențională sub formă de avertisment și au fost dispuse măsuri de înlăturare a depozitului ilegal.

Până la verificarea următoare, care va fi făcută începând cu 15 iunie, măsurile trebuie să fie duse la îndeplinire, iar deșeurile – înlăturate.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available