Pe Secția ATI din Reșița se moare de prea bine? Operați(un)e estetică pentru vicepreședintele CJ Flavius Nedelcea

Săptămâna trecută, în 16 ianuarie, resita.ro publica articolul „Neglijată de Consiliul Județean, Secția ATI a Spitalului de Urgență Reșița supraviețuiește cu ajutorul donațiilor!”, prilejuit de o acțiune caritabilă inițiată de Clubul Lions Onix Reșița. Era anunțată o donație importantă pe care organizația a făcut-o Secției ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița. Cu acea ocazie, au vorbit de față cu presa și doi dintre medicii de la ATI, șeful de secție Adrian Măgureanu și Iulian Bura. Astăzi, dr. Măgureanu vine cu precizări suplimentare.

Despre donație, așa cum scria resita.ro, dr. Măgureanu spunea săptămâna trecută că este „mai mult decât o gură de oxigen. Este o instalație de oxigen pentru activitatea secției, o donație extraordinară”. Iar dr. Iulian Bura era și mai explicit: „Normele interne și internaționale spun că pentru fiecare bolnav de pe ATI este nevoie de minimum patru seringi automate. Actualmente, pe secția noastră există un număr extrem de redus, și cu acest ajutor venit din partea doamnelor de la Lions Onix am crescut numărul acestor dispozitive”. Dr. Iulian Bura a detaliat apoi și mai mult. „Am avea nevoie de aparate de ventilație mecanică. La ora actuală, avem patru aparate și avem 20 de paturi de terapie intensivă și zece paturi de terapie intensivă postoperatorie. Ideal ar fi ca la fiecare pat să avem aparat de ventilație mecanică pentru că orice pacient poate, în orice moment, să devină instabil hemodinamic și respirator și să necesite intubație și ventilație mecanică. Prețul acestor aparate este extrem de ridicat, în jur de 28.000 – 30.000 de euro unu, iar spitalul, fiind cu datorii și arierate și cu un buget limitat din care salariile reprezintă o pondere foarte mare, nu poate să asigure, la momentul de față, achiziția de aparatură medicală. Așa că așteptăm ajutor din alte surse: minister, Consiliu Județean, prieteni, ONG-uri. (…) La ora actuală, sunt șapte paturi într-un salon. Peste tot în lume, la ATI există saloane cu un pat sau două, pentru că un bolnav care face infecție nosocomială trebuie izolat într-un salon individual, cu toaletă proprie, cu personal separat, dedicat, care să se ocupe doar de acel pacient. (…) Ne dorim să avem parte de cât mai multă aparatură ca să creștem standardul actului medical pe ATI. Nu avem, standardul va fi unul scăzut!”, sublinia dr. Iulian Bura, în spatele acestuia aflându-se dr. Adrian Măgureanu, care îl aproba dând afirmativ din cap, de mai multe ori.

În virtutea dreptului la replică. Chiar și a dreptului celui din stânga

Astăzi, 20 ianuarie, după-amiază spre seară, am primit la redacție un „drept la replică” semnat de dr. Adrian Măgureanu, medic primar. Îl redăm integral, cu precizarea că, din informațiile noastre, profesorul universitar Alina Stancovici este (și) consilier al vicepreședintelui CJ Flavius Nedelcea. Precizarea noastră credem că nu are nici cea mai mică legătură cu speța de față, dar a trebuit să o facem. Cunoscătorii personajelor înțeleg de ce.

„Urmare a celor apărute în unele publicații online și a Jurnalului de Caraș-Severin privind donarea de echipamente medicale secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Reșița de către Clubul Lions Onix Reșița se impun a fi făcute unele precizări pentru a nu aduce atingere pe nedrept unor instituții publice sau a desconsidera implicarea acestora în sprijinirea Spitalului Județean de Urgență din Reșița cu tot amalgamul de nevoi pe care acesta îl are.

Cu siguranță donația făcută secției ATI reprezintă mai mult decat o gură de oxigen pentru buna funcționare a acesteia, așa cum afirmam și zilele trecute, dar se cuvine a fi amintit și faptul că discuțiile privind dotarea și modernizarea secției au fost demarate încă de anul trecut cu reprezentanții Consiliului Județean, în speță cu vicepreședintele Flavius Nedelcea, fiind reluate chiar în cursul săptămânii trecute în biroul acestuia.

În ultima perioadă de timp, Consiliul Județean Caraș-Severin a sprijinit Spitalul Județean de Urgență din Reșița prin repartizarea unor sume consistente de la buget, iar în urma discuției purtate zilele trecute cu vicepreședintele forului județean, domnul Flavius Nedelcea există și soluția achiziționării unor alte aparate medicale de strictă necesitate pentru performanța secției. Totodată, au fost purtate discuții atât cu reprezentanții administrației județene, cât și cu factorii de decizie  din sfera de management a unității spitalicești, în acest moment secția ATI fiind o prioritate.

Realizarea obiectivelor unei secții este dependentă de modul cum o secție își pune în valoare rolul său în cadrul unui perimetru al unității spitalicești, dar și a dotărilor de care acesata are nevoie.

Presiunea economico-financiară este imensă în toate unitățile spitalicești și implicit a secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă, această secție fiind un sistem socio-tehnic și cultural-organizatoric complex, care răspunde unor nevoi multiple și în parte contradictorii. O secție este necesar a exista și a se dezvolta pentru că deține un loc considerabil în sistemul îngrijirilor de sănătate, dar și pentru faptul că fără această secție întregul mecanism al unității spitalicești ar fi precar, ba chiar unele spețe medicale neputându-se realiza.

Ca medic și șef al secției de Anestezie și Terapie Intensivă conștientizez care sunt mizele și provocările secției și sunt conștient că împreună cu factorii de decizie din Consiliul Județean Caraș-Severin, cu cei din sistemul de management al spitalului și cu partenerii din ONG-uri vom găsi cele mai eficiente soluții pentru ca actul medical să se desfășoare la standardele impuse”.   

         

Explicație foto: Adrian Măgureanu și Flavius Nedelcea, la întâlnirea lor de anul trecut. Care a avut loc în ianuarie! Suntem tot în ianuarie, a trecut deci un an, iar pe Secția ATI ar trebui să se moară de fericire, după câtă aparatură a adus aici Consiliul Județean. Dar a adus?

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available