Persoanele vaccinate anti-COVID-19 care intră în țară nu vor mai fi carantinate

Persoanele care au fost vaccinate anti-COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la doza de rapel pot intra în România fără a mai fi supuse carantinei, a hotărât azi CNSU. Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări cu incidenţă ridicată a COVID-19 vor sta însă în carantină la întoarcerea în țară.

Printr-o hotărâre adoptată azi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a fost instituită excepţia de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză, așa-numita doză de rapel, dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

În cadrul unei conferințe de presă pe tema vacinării anti-COVID-19, transmisă live pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanții autorităților centrale au fost întrebați dacă se va impune sau nu intrarea în carantină a copiilor care revin în țară alături de părinți care au fost vaccinați în prealabil împotriva COVID. „Această întrebare are un răspuns care variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a COVID-19, la întoarcerea în România, copilul prezintă riscul de a răspândi boala. El este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de 10 zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a spus medicul Florentina Furtunescu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite