Consilierii locali au aprobat, într-o ședință de îndată, numărul de burse aferente anului școlar 2020-2021, precum și repartizarea sumelor conform zilelor de școlarizare pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat din Reșița. În total, este vorba despre aproape 5.000 de burse, cumulat pe ambele semestre, în cuantum de aproximativ 2.000.000 de lei.
Pentru primul semestru al anului școlar în curs au fost aprobate 2.358 de burse pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, în valoare de 922.080 de lei, iar pentru semestrul al II-lea, 2.633 de burse, în valoare de 1.036.451 de lei.
Cele mai multe, 2.110 în primul semestru, respectiv 2.403 în cel de-al doilea, sunt burse de merit – acestea se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional; au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor, concursurilor şcolare naţionale sau ale competiţiilor cultural-artistice, sportiv sau tehnico-ştiinţifice, organizate de Ministerul Educației.
La capitolul burse de performanţă, acordate doar elevilor care au obținut rezultate deosebite la etapele naționale ale olimpiadelor, concursurilor şcolare naţionale sau ale competiţiilor cultural-artistice, respectiv locurile I, II sau III, numărul beneficiarilor este mult mai mic: doar 16. Este vorba despre opt elevi de la Școala Gimnazială Nr. 9, trei elevi de la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz”, doi elevi de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” și câte unul de la școala Gimnazială „Marius Șandru”, Colegiul Național „Traian Lalescu” și Colegiul Național „Mircea Eliade”. Bursele de performanță se acordă pe toată perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele, astfel încât numărul lor nu se schimbă de la un semestru la celălalt. Bursele de merit și cele de performanță nu pot fi cumulate.
Pentru elevii cu probleme medicale grave sau care provin din medii sociale defavorizate au fost aprobate 426 de burse de ajutor social (217 în primul semestru, respectiv 209 burse în semestrul al II-lea). De asemenea, au fost aprobate și 20 de burse de studiu (15 în semestrul I și cinci în semestrul II) pentru elevi care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care îndeplinesc simultan două condiţii: au media generală peste 7.00 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa. Potrivit prevederilor legale, elevii care beneficiază de burse de studiu pot primi şi burse de performanţă sau burse de merit, iar bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.