Peste 9.000.000 de lei pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Judetean de Urgență Reșița. Finanțarea prin PNRR a fost aprobată

 

Ministerul Sănătății a finalizat, vineri, 3 martie, evaluarea cererilor de finanțare pentru investiții menite să reducă incidența infecțiilor nosocomiale în spitale. Pe lista obiectivelor selectate pentru finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se află și Spitalul Județean de Urgență Reșița.

 

210 cereri de finanțare au fost depuse la Ministerul Sănătății de către unități medicale și unități administrativ teritoriale care au în subordine spitale pentru achiziționarea și dotarea cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. „Este un program nou prin care spitalele vor putea achiziționa echipamente și materiale pentru reducerea riscului de infecție a pacienților, vor putea reabilita și extinde laboratoarele de microbiologie în vederea diagnosticului rapid al infecțiilor, respectiv vor putea organiza saloane cu un singur pat pentru limitarea răspândirii bacteriilor între pacienți”, a declarat secretarul de stat Alexandru Rogobete.

 

În urma evaluării făcute de minister, au fost selectate pentru finanțare 65 de proiecte, printre care și cel depus de Consiliul Județean Caraș-Severin –  Dotarea cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Județean de Urgență Reșița (SJUR) –, în valoare totală de 9.032.471 lei. „Prin finanțarea obținută, SJUR va fi dotat cu echipamente si materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale și va avea un Laborator modern de microbiologie, precum și un sistem de neutralizare a deșeurilor medicale. Dotarea completă a Laboratorului de microbiologie al SJUR va contribui la îmbunătățirea diagnosticului de laborator, permițând identificarea rapidă a speciilor de microbi, care nu este posibilă prin metode actuale, clasice, și o siguranță mai mare în obținerea diagnosticului microbiologic pozitiv. Din punct de vedere economic, toate acestea vor conduce la o reducere semnificativă a costurilor pentru reactivi, o reducere a costurilor hoteliere prin reducerea numărului de zile de spitalizare a pacienților și reducerea costului cu medicația, prin administrarea de antibioterapie controlată”, explică managerul Spitalul Județean de Urgență Reșița, Alina Stancovici.

 

CITEȘTE ȘI: Din martie, ecograf performant la Staționarul II al Spitalului Județean de Urgență Reșița

 

Pentru implementarea acestui proiect, 90% din finanțare – 8.211.338 lei – va fi asigurată prin PNRR, iar Consiliul Județean Caraș-Severin va contribui cu 821.133 lei. „Pentru depunerea acestui proiect a fost realizat un Acord de parteneriat cu UAT Caraș-Severin, acesta asigurând cofinanțarea de 10%, iar realizarea întregii documentații s-a făcut în urma colaborării specialiștilor din Laboratorul de analize medicale și Serviciul de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale din Reșița, în echipă cu Serviciul de Proiecte al Consiliului Județean Caraș-Severin”, a precizat Alina Stancovici.

 

Bugetul alocat la nivel național prin PNRR pentru echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale în spitale este de aproximativ 180.000.000 de euro.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite