Peste o sută de zimbri, în sălbăticie, în Munții Țarcu. Încă șapte exemplare au ajuns la Armeniș

 

Repopularea Munților Carpați cu zimbri continuă. WWF România anunță efectuarea, în premieră, a unui transport care conține doar masculi. Șapte astfel de exemplare au ajuns luna trecută în Măgura Zimbrilor de la Armeniș și, după perioada de carantinare, vor fi eliberate în sălbăticie. 

 

Ultimul transport de zimbri efectuat în cadrul proiectului LIFE RE-Bison, derulat de WWF România și Rewilding Europe, consemnează o premieră: prima relocare doar cu masculi de zimbru, din Europa. În total, în Măgura Zimbrilor de la Armeniș au ajuns șapte exemplare, provenite din rezervații din Germania (Donaumoos, Bad Berleburg, Neumünster, Bielefeld). „După șase ani de proiect putem spune că am avut parte de multe premiere, de la faptul că am avut peste 25 de pui născuți în libertate, la datele GPS care ne indică faptul că un zimbru a ajuns la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Țarcu, iar acum am reușit să avem un transport unicat, format doar din masculi. Proiectul este unul de pionierat, iar asta ajută întreaga comunitate științifică din Europa să înțeleagă mai bine specia și să avem rezultate bune în conservarea ei”, spune Marina Drugă, manager proiect LIFE RE-Bison.

 

 

Înainte de a ajunge în Banatul Montan, cei șapte zimbri au petrecut împreună șase luni în rezervația Donaumoos, iar acum, după perioada de carantinare, vor fi eliberați în sălbăticie, în Munții Țarcu, acolo unde, în prezent, există cea mai numeroasă populație de zimbri din România, alcătuită din peste o sută de exemplare. „Acești masculi sunt încă tineri, dar la maturitate pot depăși 800 de kilograme, în timp ce femela de zimbru poate atinge peste 600 de kilograme. Masculii de zimbru sunt solitari și majoritatea timpului o petrec departe de grupul de femele cu pui, dar revin în perioada de împerechere și peste iarnă”, explică specialiștii de la WWF România. Iar întâlnirea cu un asemenea exemplar este unică, spune Daniel Hurduzeu, ranger în Măgura Zimbrilor: „Când urmărim de la distanță un exemplar precum Bilbo, adus din Suedia în 2017, nu se poate să nu îl tratăm cu respect, precum un animal sălbatic. Nu avem cum să îl cântărim, dar acest mascul pare să ajungă la 900 kg. Peisajul îi prinde bine, este numai mușchi fiindcă parcurge zeci de km prin păduri, dealuri și pășuni; în plus, are mâncare din belșug”.

 

Programul de reintroducere a zimbrilor în Carpații Meridionali a început în 2014 și se realizează în cadrul proiectului „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, implementat de WWF România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE, și alături de comunitățile locale. Transporturile sunt realizate cu sprijinul Ministerului Mediului, Romsilva, Agenției pentru Protecția Mediului, Agenției pentru Arii Naturale Protejate, Gărzii Forestiere, Direcției Sanitar Veterinare, Primăriei Armeniș și Ocolului Silvic Teregova.

 

 

Sursă foto: WWF România

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available