Piețele rămân deschise. Cumpărătorii sunt rugați să evite formarea de grupuri

Piețele din România rămân deschise, anunță Asociația Administratorilor de Piețe din România. Cumpărătorii sunt rugați să evite formarea de grupuri. Dacă la Caransebeș Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis închiderea Pieței Gugulanilor, la Reșița nu a fost luată această decizie, avându-se în vedere că astfel sunt ajutați producătorii locali și că în piețe se comercializează produse alimentare din producție românească.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Asociația Administratorilor de Piețe din România, piețele agroalimentare rămân deschise și după intrarea în vigoare a Ordonanței militare nr.2/21.03.2020. Reprezentanții AAPR consideră că este important ca piețele agroalimentare să nu se închidă pentru că, altfel, producătorii agricoli nu vor avea unde să-și vândă fructele și legumele și vor fi nevoiți să le arunce.

„Dispozițiile Ordonanței militare nr. 2 trebuie înțelese și interpretate și în spiritul lor, rațiunea emiterii acestei ordonanțe fiind aceea de a preveni răspândirea COVID-19 prin limitarea circulației persoanelor doar pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază. Piețe agroalimentare funcționează în mai multe zone ale marilor orașe, astfel încât cumpărătorii pot să se aprovizioneze fără a parcurge distanțe mari, limitându-se riscul răspândirii virusului”, a declarat Ioan Teodor Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România. AAPR reunește 32 de piețe (instituții și societăți comerciale) din întreaga țară.

Pe lângă spațiile destinate producătorilor locali, vor rămâne deschise cele în care se desfășoară activități de vânzare a produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

„În continuare spațiile vor fi dezinfectate și vom lua toate măsurile de prevenție dispuse de autorități, am informat producătorii agricoli cu privire la măsurile pe care trebuie să le respecte, iar cumpărătorii sunt rugați să evite formarea de grupuri de persoane”, a precizat Ioan Teodor Birț (sursa: Mediafax).

Situația la Reșița

Accesul în piețele din Reșița se face limitat, s-au pus dezinfectanți la toată intrările, se dezinfectează la fiecare 2 ore hala din Piața Reșița Sud. La Piața Reșița Nord, fiind în aer liber, e ceva mai ușor, deși sunt și acolo dezinfectanți și este obligatorie folosirea mănușilor și a măștilor de protecție, precum și păstrarea limitei de 1 metru între persoane. Deși există și o regulă privind accesul în piață, respectiv maximum 20 de persoane, până la această oră această limită nu a fost depășită. Nici măcar la ore de vârf, când în piață nu sunt mai mult de 5-10 cumpărători.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite