Pilonul speranței

Invizibilul Covid-19 a declanșat ceva foarte vizibil și mult mai grav. A declanșat o adevărată pandemie de teamă, ură și egoism, pe de o parte, prostie, indolență și nesimțire, pe de altă parte!

Între cele două componente ale comportamentului social, o lumină firavă este întreținută de existența unor dovezi de profesionalism, spirit de sacrificiu, solidaritate și bun simț. De acest firav pilon se agață speranțele salvării noastre, dacă va fi suficient de puternic pentru a putea susține întreaga societate.

„Toți oamenii sunt creați egali”

Este fraza pe care Thomass Jefferson, adept al liberalismului clasic, a introdus-o în Declarația de Independență a SUA, scrisă de acesta în anul 1776. În virtutea acestui lucru, spunea Jefferson, Creatorul ne-a dotat cu anumite drepturi inalienabile, printre acestea aflându-se dreptul la viață, la libertate și la căutarea fericirii.

Când se gândea la acest drept inalienabil, ce ar trebui să aparțină tuturor americanilor, Jefferson se afla, probabil, în prispa conacului său din Virginia, unde-și savura cafeaua servită de unul din numeroșii sclavi aduși cu forța de pe coastele africane pentru a munci pe plantațiile americane.

Și, cu toate acestea, marele Jefferson a introdus în Constituția americană un paragraf care a deschis larg porțile spre abolirea sclaviei, realizată, în urma unui război civil, după aproximativ 90 ani, atunci când un alt mare american Abraham Lincoln a înțeles că aceste drepturi sunt inalienabile doar în măsura în care le sunt respectate tuturor cetățenilor care trăiesc și muncesc în America. A înțeles că dreptul fiecăruia dintre americani încetează acolo unde sunt încălcate drepturile altor oameni.

Și-a propus ca acest lucru să înceteze, a declanșat un conflict major în societatea americană, soldat cu războiul de secesiune (civil), și în final a abolit sclavia, recunoscând astfel dreptul la viață, la libertate și la fericire al afroamericanilor.

Au urmat apoi, după alte lupte, dreptul la vot și, într-o evoluție firească, primul președinte afroamerican din SUA. Urmând această cale, în ciuda numeroaselor lupte interne, SUA nu a slăbit, ci dimpotrivă, a devenit tot mai puternică.

Cei ce încoronează (corona)virusul

După acest scurt periplu prin istorie, revin la ce ne arată societatea românească în acest moment pandemic. Cu neplăcută surprindere constat că înțelepciunea, toleranța, solidaritatea, care ar trebui să fie arsenalul de luptă împotrivă invizibilului, dar ucigătorului virus, s-au îndepărtat și mai mult de noi.

Inventăm nemulțumiri, vinovați și creăm conflicte. Acuzăm cu nonșalanță și ipocrizie orice și pe oricine, dacă din acest lucru putem avea un minimum de avantaj, măcar o bucată de cârnat în plus, servit de-a moca, în hotelurile cărora, drept mulțumire pentru găzduire, le-am făcut din uși loc de antrenament pentru înfiptul cuțitelor.

La rândul ei, lupta politică sterilă, fără principii, fără reguli, tinde să desăvârșească opera acestui virus încoronat.

Toți își postează bravurile și nemulțumirea pe Facebook!

Mă uit la ei și înțeleg că unora soarta nu le-a dat nici o șansă; părinți răi, școli proaste, nesimțire cât încape, iar atunci când viața le-a mai oferit câte o lămâie, nu a existat nimeni care să-i învețe cum se face limonada! Mai există însă și o altă categorie, cărora soarta le-a oferit de toate; familii bune, școli bune, o viață plină de împliniri… dar, în ciuda acestor lucruri, ei aleg să rămână tot niște gunoaie umane.

Fiecare dintre cele două categorii vorbește exclusiv, și excesiv în acest context, despre drepturile lor. Dreptul de a fi izolat în cel mai bun hotel, dreptul de fi hrănit cu cea mai bună mâncare, dreptul de a nu respecta munca și investițiile unor oameni, dreptul de a primi ajutoare, dreptul de a umbla liberi, dreptul de a introduce în derizoriu munca și eforturile oamenilor constituiți în firavul pilon de rezistență împotriva celor ce tind să ne sugrume cu primitivismul, prostia de a crede ca au dreptul… de a se pișa pe drepturile celorlalți.

Ce ne rămâne de făcut?!…

Simplu! Să nu ne mai lăsăm otrăviți de informații false (cam 90% din cele care ajung către noi), să ne strângem în jurul unor valori care sunt mai apropiate sufletelor noastre și să respingem, prin ignorare, orice exprimare, atitudine, comportament care nu corespunde acestora, să ne strângem ca un liant în jurul pilonului de care se leagă speranțele noastre într-o viață normală și să încercăm să facem din acesta pilonul reprezentativ pentru societatea românească!

Dacă nu vom reuși acest lucru, vom sfârși sufocați sub gunoiul și duhoarea produse de cei pe care acum îi privim cu prea multă înțelegere. Dacă vom reuși… vom învinge nu numai coronavirusul… dar și orice altă provocare va mai veni peste noi. Vom respira aer proaspăt și vom fi cu adevărat liberi și fericiți… chiar și atunci când nu ne va fi foarte ușor.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite