Plan Roșu în Parcul Industrial din Reșița. Autoritățile se antrenează pentru intervenția în cazul unui accident rutier cu risc radiologic

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Semenic organizează, astăzi, 23 noiembrie, în municipiul Reșița, un amplu exerciţiu pentru gestionarea unor situații de urgență generate de producerea unui accident rutier în care sunt implicate autovehicule care transportă  produse periculoase.

 

Pentru testarea și antrenarea forțelor de intervenție, ISU Semenic a pregătit un scenariu potrivit căruia în Parcul Industrial din Reșița are loc un accident rutier în care sunt implicate o autocisternă încărcată cu oxigen, un microbuz de 16+1 locuri și o autoutilitară care transportă substanțe radiologice pentru uz medical. În urma producerii accidentului se constată că a fost deteriorat recipientul în care a fost depozitată sursa radiologică, iar la nivelul cisternei există scurgeri de oxigen.

 

„În urma apelului la numărul unic de urgenţă 112 prin care suntem înștiințați despre producerea evenimentului și tipul substanței radiologice implicate, va avea loc o complexă desfășurare de forțe și mijloace, cu punerea în aplicarea a Planului Roșu de intervenție, astfel ca, într-un scenariu real, să existe o coordonare optimă și o cooperare perfectă între autoritățile implicate în gestionarea unei situații de urgență generate de producerea unor evenimente pe timpul activității de transport produse periculoase și riscuri asociate”, au dezvăluit reprezentanții ISU Semenic.

 

În desfăşurarea exerciţiului vor fi implicați pompieri, polițiști, jandarmi, reprezentanți ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ai Serviciului Județean de Ambulanță, Direcției de Sănătate Publică, Agenției pentru Protecția Mediului, Direcției Sanitar Veterinare și ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Reșița. „Exercițiul își propune testarea și antrenarea structurilor de coordonare-conducere și de răspuns privind gestionarea unor situații de urgență de acest gen, prin verificarea respectării fluxului informaţional-decizional pe toate palierele, a capacităţii de reacţie şi de decizie, precum şi antrenarea efectivelor structurilor MAI și verificarea nivelului de pregătire a acestora. Nu în ultimul rând se urmărește testarea cooperării structurilor cu atribuții privind cercetarea și monitorizarea contaminării radiologice, precum și antrenarea echipelor specializate în gestionarea situațiilor de urgență cu risc chimic și radiologic”, au precizat reprezentanții ISU Semenic.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available