Platoul Secu a reintrat în patrimoniul Reșiței! Primarul Ioan Popa vrea să amenajeze zona pentru spectacole folclorice în aer liber

 

Aproape abandonată după 1989, stațiunea de interes local Secu va fi repusă pe harta destinațiilor turistice cu ajutorul banilor europeni. Primăria Reșița va introduce apă și canalizare și va amenaja platoul de pe malul lacului, pe care tocmai a reușit să îl preia de la firma care îl concesionase și care nu a investit (aproape) nimic în zonă, deși avea obligația să o facă.

 

Cei peste 45.000 mp de pe malul lacului Secu au fost concesionați în 2014, de către Primăria Reșița, pe o perioadă de 49 de ani, unei societăți private, Tesseract Arh SRL, pentru reabilitarea și amenajarea zonei de agrement. Planul de investiții pentru platoul Secu era unul ambițios și prevedea realizarea de lucrări și amenajări în valoare totală de aproximativ 1 milion de euro, pe durata a 7 ani. În teren, însă, nu s-a întâmplat mai nimic, cea mai mare parte a platoului a fost lăsată în paragină, motiv pentru care, încă din primele luni de mandat, în urmă cu 4 ani, primarul Ioan Popa a inițiat demersuri pentru a anula concesiunea respectivă. S-a ajuns până în instanță, însă, în cele din urmă, cele două părți au căzut la pace.

 

„După 4 ani la primărie, am reușit în final să ajungem la o înțelegere cu firma care a concesionat platoul Secu. Când am venit eu la primărie, lucrurile erau poticnite. Am încercat să mediez elegant cu firma să își reducă suprafața concesionată, pentru că nu reușea să facă investiția pe care a asumat-o. Au trecut însă 3 ani până când am ajuns să facem ce mi-am dorit încă de la început. Am redus suprafața pe care firma o are în concesiune, de la peste 45.000 mp la 7.000. Primăria are, acum, 38.000 mp. Practic, am reintrat în posesia platoului Secu”, a declarat primarul Ioan Popa la finalul ședinței de ieri, 25 iunie, a Consiliului Local Reșița, în cadrul căreia a fost aprobată această modificare.

 

Fonduri europene pentru turism

Pentru reintegrarea zonei în circuitul turistic, Primăria Reșița intenționează să acceseze fonduri europene, atât în vederea introducerii rețelelor de apă și canalizare, cât și pentru reabilitarea și amenajarea platoului.

„Vom face apă și canalizare la Secu, pentru că acum nu există. Studiul de fezabilitate este deja făcut, e pregătit să fie depus la Agenția de Dezvoltare Regională. Pe cei 9 kilometri de la Lend la Secu vom duce apă din oraș și vom aduce canalizarea. Vom face și un trotuar și o pistă de biciclete, iar pentru platoul Secu gândim un proiect de dezvoltare. Eu am propus să facem acolo o scenă mare, cu un amfiteatru în aer liber, cu un loc unde se poate servi masa. Și să organizăm festivaluri de muzică populară împreună cu Ansamblul Bârzava. Să facem în fiecare an unul sau două festivaluri folclorice care să devină de notorietate în România”, a explicat edilul. Potrivit acestuia, în viitorul ciclu de finanțare europeană, 2021-2027, Regiunea Vest va avea alocate circa 500 de milioane de euro pentru proiecte în domeniul turismului.

 

Foto, arhivă FB din anul 2018

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available