Ploi abundente, cod roșu de inundații pe râul Caraș. Exercițiu de cooperare transfrontalieră

 

Timp de două zile, în județul Caraș-Severin – pe raza localității Vrani – se va desfășura un exercițiu de cooperare transfrontalieră, România-Serbia, pe linia gestionării situațiilor de urgență generate de inundații în zona de frontieră.

 

Pe fondul existenței unor avertizări meteorologice cod portocaliu de ploi abundente, hidrologii au emis o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pentru bazinul hidrografic al râului Caraș, fiind estimate depășiri ale cotelor de pericol în zona localității Vrani. În urma avertizărilor emise, la nivelul comunei Vrani se întrunește Comitetul Local pentru Situații de Urgență, se activează Centrul operativ cu activitate temporară și se iau o serie de măsuri pentru protecția persoanelor din zona afectată. În urma stabilirii necesității evacuării unor gospodării, se emite dispoziția în acest sens și se solicită sprijinul autorităților județene pentru amenajarea unui spațiu pentru relocarea sinistraților. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se întrunește în ședință extraordinară și stabilește măsuri privind protecția persoanelor și organizarea intervenției în zona afectată de inundații – amenajarea unei baze de operații în apropierea localității Vrani, amenajarea și dotarea Căminului Cultural din Vrani pentru primirea sinistraților.

 

Din fericire, toate acestea sunt doar părți ale unui scenariu pus la punct de specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” și ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență ADIVEST și care va fi transpus, astăzi și mâine, 9 și 10 noiembrie, într-un exercițiu de cooperare transfrontalieră, în zona Morii Vrani, situată în apropierea frontierei cu Serbia.

 

Exercițiul se va desfășura în cadrul proiectului „Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat”, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia și implementat de către Consiliul Județean Caraș-Severin, lider de proiect, în parteneriat cu Primăria Orașului Vârșeț, ADIVEST și inspectoratele pentru situații de urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin și „Banat” al județului Timiș.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite