Premierul Orban, despre majorarea pensiilor cu 40% și a alocațiilor pentru copii: „Depinde cum evoluează economia”

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat astăzi, 19 ianuarie, că sunt prevăzuţi bani la buget pentru majorarea pensiilor cu 40% din luna septembrie, dar…

Ludovic Orban și-a nuanțat totuși declarația. „Nu e sută la sută asta asta. Repet, banii sunt prevăzuţi, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reuşim să asigurăm un trend economic solid, o creştere economică consolidată, să relansăm investiţiile, să îmbunătăţim colectarea. Se poate realiza lucrul respectiv, dar depinde de economie, de încasările bugetare şi, mai ales, de perspective. Aici, în momentul în care iei o decizie să creşti un venit, un salariu, o pensie, alocaţii de copii şi alte categorii de venituri, astea sunt cheltuieli care sunt obligatorii după majorare pe toţi anii care vin, nu mai poţi să umbli la cheltuielile respective. Din cauza asta, trebuie să ai extrem de multă precauţie în ceea ce priveşte realizarea, luarea unor astfel de decizii”, a explicat Orban, astăzi, într-un interviu transmis live din redacția hotnews.ro.

Șeful Guvernului a comentat că „PSD a făcut varză legea pensiilor”, crescând „din burtă” punctul de pensie și creând „o vraiște generalizată”. Orban a precizat că impactul bugetar în privința creșterii pensiilor este de aproximativ 16 miliarde de lei în acest an, în 2021, în jur de 150 de miliarde, iar impactul pe 2022 duce spre 180 de miliarde: „Vom crește pensiile cu siguranță, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluția economiei pe termen lung”.

Întrebat dacă este posibil ca alocațiile să nu fie majorate în acest an, premierul a spus că „e o garanție că vom crește alocațiile pentru copii, cu cât le vom crește vom vedea în funcție de cum evolează veniturile, cheltuielile”. Cât privește posibilitatea unei creșteri etapizate sau a unei alte amânări, Orban a insistat: „E cert că le creștem, vedem cum o vom face atunci când ne apropiem de termenul de rectificare a bugetului”. El a precizat că majorarea alocațiilor presupune un efort bugetar de 6,3 miliarde de lei. „Guvernul nu are bani de acasă și nu poate aduna bani din eter. (…) Această lege a fost o răzbunare a PSD pe noi”, a afirmat șeful Guvernului, comentând că „nu există nicăieri în lume să dublezi alocarea alocațiilor de 2 ori într-un an”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite