Președintele și premierul României, în Caraș-Severin. O investiție strategică în domeniul gazelor naturale, finalizată cu patru luni înainte de termen! [FOTO]

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban s-au aflat, astăzi, la Jupa, pentru a marca finalizarea lucrărilor la gazoductul BRUA – Faza I, proiect derulat de Transgaz, operatorul național de transport gaze, ce are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze. Proiectul este extrem de important și pentru comunitățile locale, circa 60 de kilometri din gazoduct traversând 9 localități din Caraș-Severin.

Stația de Comprimare Gaze Naturale de la Jupa nu a fost aleasă întâmplător pentru marcarea finalizării lucrărilor aferente fazei I a gazoductului BRUA care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria, având în vedere faptul că a fost primul obiectiv de investiții aferent proiectului care a fost pus în funcțiune în toamna anului trecut. Lucrările la proiectul BRUA – Faza I au demarat în primăvara anului 2018 și au presupus realizarea a trei stații de comprimare, Jupa, Podișor și Bibești, precum și a gazoductului în lungime de 479 de kilometri. Valoarea totală a investiției este de peste 423 de milioane de euro, o parte din finanțare (180 de milioane de euro) fiind asigurată din fonduri europene în cadrul Connecting Europe Facility, iar diferența, de Transgaz, prin intermediul unor credite de la Banca Europeană de Investiții și de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Iohannis: „Este cel mai ambițios proiect din domeniul energiei”

„Astăzi suntem aici pentru a marca finalizarea unei investiții strategice în infrastructura de transport de gaze naturale. În primul rând, felicit compania Transgaz și conducerea acesteia pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei, gazoductul BRUA, proiect realizat în bună măsură și cu fonduri europene. Este o realizare deosebită, un eveniment cu o încărcătură simbolică și prin faptul că marchează, în pragul Zilei Naționale, un obiectiv extrem de important pentru România”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a amintit încă un proiect de importanță națională finalizat de Transgaz în acest an: gazoductul Ungheni-Chișinău, „un alt proiect major de investiții, strategic pentru România și Republica Moldova, proiect prin care ne bucurăm să fim încă o dată aproape de românii de peste Prut”. Prin finalizarea celor două proiecte, a subliniat președintele țării, „România își dovedește capacitatea de a valorifica în mod corect poziția geostrategică, mixul energetic diversificat și resursa umană calificată”.

În acest context, șeful statului a vorbit și despre faptul că este necesar ca populația să aibă acces la resursele de gaze naturale și să beneficieze de pe urma investițiilor de aceste gen. „În România, deși suntem al doilea mare producător de gaze naturale din UE, jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc, utilizând instalații învechite, neperfomante, care afectează sănătatea și poluează mediul. Programul național de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, inițiat de guvernul liberal în vara acestui an, are ca obiectiv tocmai rezolvarea acestor probleme. Conectarea comunităților din România în ritm accelerat la resursele de gaze naturale reprezintă o prioritate guvernamentală asumată, care se materializează pe zi ce trece. Românii trebuie să beneficieze cu adevărat de resursele pe care țara noastră le are, care trebuie să fie exploatate inteligent, corect și eficient”, a afirmat președintele Klaus Iohannis în alocuțiunea susținută la Jupa.

Orban: „Gazul românesc trebuie să ajungă în casele românilor”

Ce ar putea însemna acest lucru pentru comunitățile locale din Caraș-Severin, dar și din alte părți ale țării, a detaliat prim-ministrul Ludovic Orban: „Sunt în curs de derulare sau urmează să înceapă foarte multe magistrale de gaz natural. Suntem la Jupa. Aici se realizează studiul de fezabilitate pentru legătura între Jupa, Caransebeș, Herculane, Orșova, până la Prunișor, care va realiza o conductă prin care se va permite conectarea la gazul natural a foarte multor localități din Caraş-Severin şi din Mehedinți”. De asemenea, a precizat premierul, „se lucrează la conducta Onești-Gherăiești și la conducta Craiova-Segarcea-Calafat. Deja cred că este terminat Craiova-Segarcea. Se lucrează la Magistrala din Nord care va face legătura între Vatra Dornei-Borșa-Vișeu de Sus. Peste tot, aproape, se construiesc astfel de tronsoane de magistrale care au rolul de a permite accesul la această resursă de care dispune România, pentru cât mai mulți români. Gazul românesc trebuie să ajungă în casele românilor și trebuie să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre români. Și noi garantăm lucrul ăsta!”.

În afară de aceste investiții derulate de Transgaz, Guvernul „a alocat deja peste un miliard de euro, 234 de milioane de euro din actualul exercițiu financiar și 800 de milioane de euro din viitorul exercițiu financiar, pentru înființarea de distribuții de gaz în localitățile care nu beneficiază de conectare la rețeaua de gaz. De asemenea, susținem investiții extrem de importante de utilizare a gazului natural în producerea, în sistem de cogenerare cu randamente de peste 95%, de energie electrică și de energie termică”, a declarat premierul României.

Referitor la gazoductul BRUA, prim-ministrul Ludovic Orban a subliniat faptul că, alături de celelalte investiții, este extrem de important pentru fructificarea optimă a zăcămintelor de gaz natural de care dispune România, dar, totodată, este extrem de  important și pentru Europa. „Se știe că proiectul gazoductului BRUA, care vine de la inițialele Bulgaria, România, Ungaria, Austria, are rolul de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz natural ale Uniunii Europene, în principal cu legarea la conducta TAP care aduce gaz din Azerbaidjan. De asemenea, există mai multe conexiuni posibile care pot să permită această diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz natural, de care are atâta nevoie România”, a declarat premierul. Potrivit acestuia, primul obiectiv de investiții care va fi realizat în următoarea perioadă este asigurarea legăturii între BRUA și zăcămintele de gaz natural de la Marea Neagră, prin intermediul gazoductului Podișor-Tuzla.

Un factor de securitate energetică

„BRUA nu este o autostradă fără descărcări. Gazoductul va face parte din Sistemul Național de Transport Gaze și va permite dezvoltarea acestuia, fiind un factor de securitate energetică și un motor de dezvoltare economică națională. Gazele naturale vor ajunge în Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, iar odată cu finalizarea gazoductului Tuzla-Podișor, vom putea prelua în Sistemul Național de Transport și gazele provenite din exploatările off-shore din Marea Neagră”, a declarat, la rândul său, directorul General al Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale Transgaz, Ion Sterian. Acesta a subliniat că investiția inaugurată azi a fost finalizată cu patru luni înainte de termen și cu realizarea unei economii de peste 20 de milioane de euro față de costurile estimate la început!

La evenimentul de la Jupa au mai participat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Economiei, Virgil Popescu, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, și primarul municipiului Reșița, Ioan Popa.

Surse foto: gov.ro/resita.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite