Președintelui CJ Romeo Dunca nu-i plac jumătățile de măsură. „Soluții de veșnică avarie nu rezolvă probleme de fond”

Găsirea de soluții pentru reabilitarea fostelor Băi Termale Imperiale (Băile Neptun) din Herculane i-a adus ieri la masa discuțiilor pe reprezentanți ai Consiliului Județean Caraș-Severin, Primăriei Băile Herculane, Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat Timișoara, Direcției de Cultură Timiș, precum și pe inițiatorii Herculane Project.  

Președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca, și noul architect șef al județului, Luminița Munteanu, au reușit să-i aducă „pentru prima dată la aceeași masă”, potrivit Serviciului Comunicare al CJCS, pe directorul ABA Banat, Caius Parpală, directorul Direcției pentru Cultură Timiș, Sorin Predescu, primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău, și pe inițiatorii Herculane Project. A răspuns invitației și un specialist în momumente istorice, ing. Marius Dan Pascariu.

Organizată în Băile Herculane, întâlnirea a avut ca scop găsirea de soluții pentru regularizarea cursului Cernei, de la barajul aparținând companiei Hidroelectrica până la râul Belareca, și identificarea posibilităților de reabilitare a Băilor Neptun. Inițiativa conducerii CJ Caraș-Severin de a organiza o astfel de întâlnire a venit și ca urmare a faptului că Primăria Băile Herculane a transferat administrației județene, începând cu data de 10 martie 2021, competența emiterii documentelor de urbanism.

Prima concluzie a discuțiilor a fost că se impune consolidarea malurilor râului Cerna din cauza gradului ridicat de afectare a fundațiilor clădirilor și implicit cea a monumentului istoric Băile Neptun. În cazul acestui obiectiv, aflat în administrarea primăriei, problema o reprezintă starea de degradare a imobilului. La capitolul soluții, ar urma ca Primăria Băile Herculane să facă „o nouă expertiză tehnică care să arate aspectele urgente pentru care se impune intervenție”, informează reprezentanții CJ, iar în paralel se va face lobby pentru inițierea unei hotărâri de Guvern privind trecerea malurilor râului Cerna în administrarea ABA Banat, care va demara proiectul pentru stabilizarea acestora în zona de interes a orașului-stațiune. În cazul Băilor Neptun, se vor căuta surse de finanțare, urmând a fi inițiate demersuri pentru rezolvarea aspectelor juridice, documentații ale clădirii și terenului, dar și cele privind consolidarea versantului din spatele obiectivului, teren ce aparține Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

Romeo Dunca este de părere că Primăria Băile Herculane ar trebui să preia terenul din zona Băilor Neptun.„Am discutat cu dl primar Miclău, în prezența dlui viceprimar, să se încerce exproprierea terenului aferent Băilor termale. În acest mod, cu un extras de Carte Funciară în care Primăria e proprietar și pe pavilioane, și pe teren, putem să găsim mai ușor o variantă de a reabilita clădirile de patrimoniu pe fonduri europene”, a declarat președintele CJ Caraș-Severin. În privința consolidării malurilor Cernei, Romeo Dunca este categoric – trebuie mers până la capăt pe mâna celor de la ABA Banat: „Soluții de veșnică avarie nu rezolvă probleme de fond. Deși există o propunere tehnică de a consolida malul râului în dreptul Băilor Termale Imperiale din Herculane, nu e suficient. Varianta unei consolidări temeinic făcută de către Apele Române e varianta pe care o susțin și în care cred. Doar așa vom rezolva problema și vom începe a reda strălucirea meritată a acestui loc încărcat de istorie”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available