Primari liberali dezamăgiți de conducerea PNL. Ioan Popa: „Dacă vii în teritoriu pentru voturi și te bazezi pe oamenii de acolo, e bine să îi chemi și când se hotărăsc destinele unui guvern”

Edilul Reşiţei, Ioan Popa, este nemulţumit de faptul că primarii performanţi ai PNL au fost lăsaţi pe dinafară la negocierile privind formarea noului Guvern, soldate cu cedarea de către liberali a trei ministere-cheie, importante pentru administraţiile locale.

Cedarea ministerelor Dezvoltării, Fondurilor Europene şi Transporturilor de către PNL în favoarea USR-PLUS a stârnit un val de nemulţumiri în rândul primarilor liberali, printre care şi edilul Reşiţei, Ioan Popa. „Eu, personal, am un regret, şi nu sunt singurul. Acelaşi regret îl au şi Ilie Bolojan şi Emil Boc şi am comunicat pe tema asta cu ei. Eu cred că a fost o eroare că am pierdut trei ministere esenţiale: Dezvoltare, Fonduri Europene şi Transporturi. Am avut doi miniştri extraordinari acolo, pe Boloş şi pe Bode, şi din aceste trei ministere, care sunt ministere de dezvoltare şi care gestionează fonduri europene sau naţionale, ne-am trezit cu Ministerul Muncii, unde nu putem decât să ne luăm topoare cu pensiile, cu salariul minim pe economie, ne-am trezit cu Ministerul Educaţiei, unde suntem blamaţi tot timpul, şi cu un ministru controversat, trebuie să o recunoaştem. Nu spun că le-am dat USR-ului. Sunt oameni de calitate şi acolo. Mie mi se pare doar ciudat că am cedat aceste ministere care gestionau resurse financiare foarte importante, nu din punctul de vedere al dirijării spre cineva, ci doar din punctul de vedere al faptului că Boloş vine din zona autorităţii de management, de la ADR Cluj, şi a făcut o treabă extraordinară în minister. Până vine altul, până înnoadă din nou lucurile, pierdem timp”, a declarat primarul Ioan Popa.

Edilul Reşiţei consideră că în luarea deciziilor referitoare la portofoliile din Guvern ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus şi primarii cu rezultate bune. „Sunt uşor dezamăgit de faptul că primarii, şi în special cei care au performat, din Ardeal, Transilvania şi Banat, nu prea au fost consultaţi în această acţiune. Dacă Dominic Fritz de la USR a fost chemat, s-a urcat în avion şi a plecat la Bucureşti să vadă care este treaba, pe mine nu m-a chemat nimeni, şi consider că nu e bine. Atunci când vii în teritoriu şi ai nevoie de voturi şi te bazezi pe nişte oameni acolo şi îi baţi prieteneşte cu palma pe umăr, e bine să îi chemi şi când se hotărăşte cine conduce destinele unui guvern”, este de părere Ioan Popa.

Pe de altă parte, primarul Reşiţei a remarcat faptul că, deşi a fost necesară împărţirea ministerelor între trei parteneri de coaliţie, PNL, USR-PLUS şi UDMR, nu s-a revenit la vechea structură a Executivului, cu peste 20 de ministere. „PNL a coborât nivelul de ministere de la 24 la 17 şi eu sunt mulţumit că, deşi a trebuit să împărţim ministerele între trei parteneri, s-a reuşit menţinerea numărului la 17 plus 1. Deci, nu ne-am dus înapoi la 22-24 de ministere, să refacem drumul spre consumuri financiare inutile”, a declarat Ioan Popa.

Referitor la faptul că PNL Caraş-Severin nu mai are niciun ministru în noul Guvern, Ioan Popa a precizat că „noi, Caraş-Severinul, am avut un ministru plin, pe Marcel Vela la Interne, dar în condiţiile în care din 17 ministere rămâi cu 9, pentru că au trebuit împărţite cu ceilalţi doi parteneri, evident că devine mult mai dificil să ai un ministru în conjunctura actuală, deşi PNL Caraş-Severin a obţinut la nivel de filiale locul 8. Eu sper ca Marcel Vela să facă treabă bună la Senat şi sper să rămânem cu nişte miniştri secretari de stat, fapt care ar fi un câştig”. Totodată, edilul şi-a exprimat speranţa că alianţa de guvernare va funcţiona bine: „Sper ca lucrurile să meargă cel puţin în maniera în care au mers un an de zile, şi eu vă spun din interior că lucrurile au mers foarte bine din punct de vedere al legislaţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea sau atragerea de resursă financiară”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite